Rubrik i tidningen Haaretz.
1 av 3
Rubrik i tidningen Haaretz. Foto: Cecilia Uddén / Sveriges Radio
Dramatikern Joshua Sobol.
2 av 3
Dramatikern Joshua Sobol. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
Bilden är en skärmdump från Haaretz hemsida.
3 av 3
Bilden är en skärmdump från Haaretz hemsida.

Aktivister och kulturarbetare svartmålas i Israel

"Vi behöver fler utrikesministrar med ryggrad”
9:29 min

De så omtalade knivattackerna i Israel fortsätter att skapa stor rädsla bland israeler. Det spända klimatet har lett till minskad tolerans i Israel för den som visar någon form av sympati, eller empati, för den som utpekas som fienden. Det berättar kulturarbetare och människorättsaktivister för Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén.

27 israeler har dödats sedan attackerna började. Över 160 palestinier har mist livet, många av dem ihjälskjutna i samband med att de försökt gå till attack med kniv.

I det spända klimatet har den utländska presskåren har läxats upp. Tre arabisk-israeliska Knessetledamöter har stängts av efter att de besökt föräldrarna till tonåringar som attackerat med kniv.

Organisationer som dokumenterar krigsbrott och försvarar palestinier, liksom människorättsaktivister och vänsterintellektuella pekas ut som förrädare.

Videon som sprids av högergruppen Im Tirtzu stämplar några av Israels kända människorättsaktivister som utländska agenter. Först ser man en ung man med en kniv. Han störtar mot tittaren tills han fyller upp hela rutan och så - en efter en - visas ledande människorättsaktivister upp. Speakerrösten säger:

”Innan nästa terrorist knivhugger dig, så vet han redan att den utländske agenten Yishai Menuchin kommer att skydda honom från förhör hos säkerhetspolisen, polisen som försöker stoppa honom kommer att kallas för krigsförbrytare, och om han hamnar i rättssalen så kommer han försvaras av den norska agenten Sigi Ben Ari."

Dessa agenter är israeler, de lever här mitt ibland oss som utländska agenter. De tar emot pengar från Holland, Tyskland, EU och Norge och medan vi slåss mot terrorismen, slåss de mot oss. Skriv under för att förbjuda dem.

Det första namnet i videon var Yishai Menuchin. Han representerar Amnesty International i Israel och kommitén mot tortyr. Jag stöter ihop med honom på Rabintorget i Tel Aviv och känner igen honom från videon.

– Jag är en holländsk agent, säger Yishai Menuchin ironiskt.

– Jag tillhör de där onda människorna som tror på människors lika värde.

Och så lägger han till att problemet här är att israeler vant sig vid att ingenting kostar något.

– Man kan vara ockupationsmakt i 48 år utan att världen sätter stopp för det. Det är detta som leder till att man också kan skjuta ihjäl tonåringar med knivar, säger han.

När han får höra att jag är svensk tillägger han ”vi behöver fler utrikesministrar med ryggrad”.

Bland de som svartmålas finns också aktivister som hela tiden balanserar på åtalets rand. Vered Bitan är en av dem. Han åker till palestinska byar på Västbanken för att ställa sig i vägen för soldaterna om de försöker tvinga bort palestinier från omtvistad mark eller riva hus som palestinier byggt utan bygglov. Vered säger att hon gör det för att hon känner att hon inte har något val. Det är min plikt att jobba mot fascismen som hon säger.

Det är hårda ord mot Israel som enbart används av en liten grupp aktivister som i sin tur stämplas som förrädare. Deras grupper infiltreras av högeraktivister som försöker hitta komprometterande bevis. Något som till exempel drabbade organisationen ”Breaking the Silence” som samlar vittnesmål från soldater.

En infiltratör filmade ett möte där en tidigare israelisk ambassadör till Sydafrika träffade Breaking the Silence för att ge dem råd utifrån sina erfarenheter av apartheid. Informationen läckte ut till pressen och trots att ambassadören inte sagt något som han inte sagt tidigare, blev det en skandal. Skandalen låg i att han alls besökt denna organisation som enligt många i regeringsställning svartmålar Israels militär. Ambassadören utsattes för en hatkampanj på det universitet där han undervisar, med studenter som krävde att han skulle få sparken.

Breaking the Silence, som får ekonomiskt bistånd från bland annat Sverige, har nu krav på sig att redovisa sina källor – det vill säga soldaterna som vittnar anonymt. Det finns ett lagförslag som innebär att de måste redovisa sina bidragsgivare.

Kampanjerna från högergruppen Im Tirtzu begränsar sig inte till aktivister. För ett par veckor sedan, pekades också författare, skådespelare, och sångare ut. Im Tirtzu publicerade en lista med kända namn som pekades ut som utländska agenter. Bland dem fanns Amos Oz, David Grossman och de kände dramatikern Joshua Sobol.

– Jag är stolt över att finnas med på listan, säger Joshua Sobol.

Han tycker att de som stödjer Israels högerregering borde skämmas. Joshua Sobol är världskänd dramatiker, hans pjäser Ghetto och Jerusalemsyndromet har spelats över hela världen, bland annat i Malmö, Göteborg och Stockholm.

Hans analys av det som sker i dag i Israel är att högern, som med ett par undantag haft den politiska makten i flera decennier, aldrig lyckats erövra kultureliten. Nu är de desperata när de insett att inga ansträngningar att rättfärdiga den över 40 år långa ockupationen av palestinierna har misslyckats.

Nu har högerregeringen tagit avstånd från listan, men Sobol hävdar att det enbart beror på att listan blev genant för dem. De vill rensa upp i kulturträsket i tysthet, säger han.

Joshua Sobol har just lagt sista handen vid en ny pjäs som bygger på Strindbergs Fröken Julie, införlivad i Israel-Palestina konflikten. Pjäsen handlar om en israelisk kvinnlig skådespelare som sätter upp Fröken Julie tillsammans med en israelisk palestinsk manlig kollega. Hon spelar Fröken Julie, han Jean, betjänten och de repeterar hemma hos henne vilket leder till misstankar om att de båda har en affär.

Hennes man, som arbetar för underrättelsetjänsten Mossad, installerar avlyssning och övervakningskameror, och lyssnar till teaterreplikerna som om de vore verklighet. Och när det är dags för Jean i pjäsen att slakta Fröken Julies älskade burfågel, störtar maken och säkerhetstjänsten in i tron att palestinierna ska begå ett mord.    

Maken skjuter palestiniern, och hans hustru tar sedan vapnet och begår självmord. Joshua Sobol säger att han inspirerats, eller snarare chockerats att skriva pjäsen efter de senaste månaders knivattacker, där han själv upprörts över den lätthet med vilken israeler skjutit ihjäl palestinska tonårsförövare.

Joshua Sobol hör till den minoritet israeler som ifrågasätter Israels sätt att hantera knivintifadan. Samma minoritet talar om de palestinska tonåringarnas desperation. Vi israeler måste ta ansvar, vi måste försöka reparera den skada vi orsakat under över 40 år av ockupation, säger han.

– Medan vi kan skämta om Im Tirtzus lista, så är det som sker nu allvarligt, säger Joshua Sobol.

– Det är ett slags uppvigling att peka ut oss som förrädare. Det pågår så många försök att tysta ner oliktänkande och Israel är inne i en mycket farlig fas av isolering från den demokratiska världen. Vi har ännu yttrandefrihet, men den är hotad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".