I Colombia har andelen kvinnliga politiker på delstats- och lokalnivå ökat kraftigt efter valet för några månader sen.
1 av 3
I Colombia har andelen kvinnliga politiker på delstats- och lokalnivå ökat kraftigt efter valet för några månader sedan. Foto: Lotten Collin / Sveriges Radio samt Fernando Vergara / TT / AP
Yuri Quintero är nyvald ledamot i delstatskongressen i Putumayo för partiet Marcha Patriotica. Hon säger att kvinnor, som drabbats hårt av konflikten, måste vara med och besluta om hur freden ska implementeras.
2 av 3
Yuri Quintero är nyvald ledamot i delstatskongressen i Putumayo för partiet Marcha Patriotica. Hon säger att kvinnor, som drabbats hårt av konflikten, måste vara med och besluta om hur freden ska implementeras. Foto: Lotten Collin / Sveriges Radio
Gloria Amparo är ordförande i stadsfullmäktige i Puerto Asis i Putumayo. Det är första gången en kvinna innehar posten. Gloria tror svårigheten för kvinnor att bli valda i Colombia beror på både machismo och brist på resurser.
3 av 3
Gloria Amparo är ordförande i stadsfullmäktige i Puerto Asis i Putumayo. Det är första gången en kvinna innehar posten. Gloria tror svårigheten för kvinnor att bli valda i Colombia beror på både machismo och brist på resurser. Foto: Lotten Collin / Sveriges Radio

Fler kvinnor tar plats på den colombianska politiska scenen

6:43 min

I Colombia har andelen kvinnliga politiker på delstats- och lokalnivå ökat kraftigt efter valet för några månader sen. Andelen kvinnliga borgmästare har blivit 20 procent fler, vilket många av dem hoppas innebär ökat inflytande i den komplicerade postkonflikt som väntar i Colombia framöver. Farc-gerillan och den colombianska regeringen väntas skriva under ett fredsavtal om en dryg månad.

Vår korrespondent Lotten Collin har träffat två kvinnliga lokalpolitiker i den krigshärjade regionen Putumayo.

– Det var som första dagen i skolan. Jag kände stundens allvar. Det är ett väldigt ansvar att vara folkvald politiker, säger Yuri Quintero och fortsätter:

– Jag har ju ingen universitetsutbildning, jag har bara gått gymnasiet. Men när jag blir nervös så säger jag till mig själv att jag faktiskt vet bättre än någon annan hur man överlever i Putumayo.

Hon är 32 år gammal, och nyvald ledamot i delstatskongressen i Putumayo, en av Colombias mest oljerika – och just därför - mest våldsamma regioner.

Här finns båda gerillorna, Farc och ELN, paramilitära grupper samt militär och polis.

Yuri Quintero har sin bakgrund i bonderörelser. Hon har gått i protesttåg och ordnat strejker, och ställde upp i delstatsvalet i oktober för vänsterpartiet Marcha Patriotica.

– Det kändes som rätt tillfälle att ta plats på den traditionella politiska scenen. Fredsprocessen är inne i sitt slutskede, snart kommer kriget övergå i en period med postkonflikt, och det pratas mycket om vikten av inkludera grupper i politiken som historiskt varit uteslutna. Kvinnor är en sån grupp. Våra röster behöver höras nu eftersom vi drabbats hårt av våldet. Vi har blivit änkor, vi har förlorat söner, men det har också gjort oss starka, säger Yuri Quintero och fortsätter:

– Särskilt här i Putumayo har många kvinnor ensamma fått ta hand om familjen, och det ansvaret har gett dem självförtroende. Det är inte längre som förr, då kvinnor knappt fick gå ut och helst skulle vara hemma och stryka, laga mat eller ta hand om barnen. I dag vill vi vara med och ta beslut om Colombias framtid.

Faktum är att fler kvinnor faktiskt är med och tar beslut om Colombias framtid sedan den 2 januari i år, då lokal-regional och delstatspolitiker tillträdde runt om i landet.

Andelen kvinnliga borgmästare har ökat med en femtedel sedan förra valet, och liknande ökningar syns bland delstatsledamöter och lokalpolitiker. Visserligen från en låg nivå. Under många år var bara en-två procent av de colombianska politikerna kvinnor.

En som märkt av skillnaden är Gloria Amparo. Hon är lokalpolitiker i staden Puerto Asis i södra Putumayo.

– Under mina första två mandatperioder var jag ensam kvinna i stadsfullmäktige. Men nu är vi fyra kvinnor, av totalt 15 folkvalda. Det borde kanske inte vara någon skillnad, men det känns tryggare. Vi stöttar varann, säger Gloria Amparo, som i januari blev vald till ordförande för fullmäktige. Det är första gången en kvinna har den posten i Puerto Asis. 

– Männen har alltid gjort upp mellan sig. De tidigare mandatperioderna fick jag knappt insyn i budgeten, de såg till att hålla mig utanför, hävdar Gloria Amparo, som representerar det liberala partiet.

Colombia har haft demokrati längre än många andra länder i Latinamerika, ändå är det ett av de minst jämställda. Varför tror du att det är så svårt för kvinnor att bli folkvalda?

– Dels beror det nog på ”machismo”. Men sen tror jag också att det handlar om pengar. Män har mer pengar att lägga på valkampanjer. För att fler kvinnor ska bli kongressledamöter, borgmästare eller delstatspolitiker så krävs det att människor slutar förvänta sig gåvor - som livsmedel och byggmaterial - i utbyte för sin röst. Det kräver resurser som vi kvinnor sällan har, säger Gloria Amparo.

Det finns givetvis inget som säger att kvinnliga colombianska politiker är mindre korrupta än män, flera kvinnor i den colombianska kongressen har faktiskt anklagats för att ha kopplingar till paramilitärer eller till narkotikamaffian.

Men många anser ändå att en mer jämställd representation har ett egenvärde, särskilt i en period av politiska omvälvningar, som den som väntar i Colombia framöver.

– Kvinnor behöver ses som politiska aktörer och inte bara som offer för konflikten. Det är särskilt viktigt nu, när freden är nära och en ny politisk process tar sin början, säger lokalpolitikern Gloria Amparo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista