Initiativtagaren imam Sherin Khankan till höger i bild.
1 av 2
Initiativtagaren imam Sherin Khankan till höger i bild. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio.
Thomas Jøhnk Hoffmann, professor vid Köpenhamns universitet och expert på islam.
2 av 2
Thomas Jøhnk Hoffmann, professor vid Köpenhamns universitet och expert på islam. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio.

Moskén med bara kvinnliga imamer

9:02 min

I förra veckan invigdes Skandinaviens första moské med bara kvinnliga imamer i Köpenhamn. En moské där fredagsbönen bara ska vara öppen för kvinnor. Moskén har vållat stor uppståndelse i Danmark. Vår korrespondent har besökt den kontroversiella moskén, på en ännu så länge hemlig adress i Köpenhamn.

– Män har makten i så många andra moskeer, så jag tycker inte det gör något om man skapar en moské på kvinnornas premisser, säger Sherin Kahnkan, imam och initiatvitagare till Mariam-moskén i Köpenhamn. En av få i världen och den enda moskén i Skandinavien med bara kvinliga imamer.

– Och det finns ett konkret behov av kvinnliga imamer i Danmark, fortsätter hon. En imam är också en själavårdare, och kvinnor har ibland enklare att tala med andra kvinnor än med män, säger Sherin.

Men moskén har fått kritik. Inte så mycket för att hon öppnar en moské, som för att hon samtidigt gått ut och sagt att de flesta andra moskéer är patriarkala mansdominerade platser som inte ger kvinnor tillräckligt med inflytande. 

– Så starta gärna egna moskéer, inga problem, säger Waseem Hussein, imam vid Danskt muslimst center.

– Men när man gör det till en fråga om att det tvunget måste stå en kvinna och leda fredagsbönen, då har man reducerat många självständiga och välutbildade kvinnliga moskébesökares arbetsinsats till något som har betydelse först om det finns en kvinnlig imam, säger han.

Men det är inte bara i Köpenhamn som feminister inom islam bryter ny mark. Etableringen är en del av en global trend i den muslimska världen, där den feministiska debatten har kommit för att stanna säger Thomas Jøhnk Hoffmann, professor vid Köpenhamns universitet och expert på islam.

– Den debatten vinner mark i den muslimska världen och den feministiska rörelsen har kommit för att stanna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista