Alexander Forsberg är barchef i Oslo och stortrivs. Han har inga planer på att flytta hem till Sverige.
1 av 3
Alexander Forsberg är barchef i Oslo och stortrivs. Han har inga planer på att flytta hem till Sverige. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio
Kulturhistoriker Ida Tolgensbakk ser den svenska arbetskraftsinvandringen som starkt konjunkturberoende.
2 av 3
Kulturhistoriker Ida Tolgensbakk ser den svenska arbetskraftsinvandringen som starkt konjunkturberoende. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio
Robert Rhönnstad och Kristina Eriksson har just sålt lägenheten i Oslo för att flytta hem till Arvika.
3 av 3
Robert Rhönnstad och Kristina Eriksson har just sålt lägenheten i Oslo för att flytta hem till Arvika. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio

Ström av svenskar till Norge avtar

7:49 min

Det har skett ett trendbrott vad gäller svensk arbetskraftsinvandring till Norge. För första gången sedan 2001 var det förra året fler svenska som flyttade hem än som flyttade till Norge.

– Som arbetstagare i Norge är det bättre på många sätt. Man tjänar mer, man har kortare arbetstid och man har inga karensdagar. Det är klart, jobbar man inom sjukvård och barnomsorg blir man lätt sjuk, säger Kristina Eriksson som med sin familj har bott i Oslo i ungefär tio år.

Men snart går flyttlasset över gränsen till den gamla hemorten Arvika. Familjen följer den nya trenden; att svenskar i Norge flyttar hem igen.

Nedgången för oljeindustrin bidrar starkt till att Norges ekonomiska boom har kommit av sig. Norska kronan har tappat runt 40 procent av sitt värde mot dollarn på två år och arbetslösheten är sakta på väg uppåt. Det är helt enkelt inte längre lika attraktivt för svenskar att jobba i Norge.

Sedan mitten av 1990-talet är det nästan 30 000 fler svenskar som flyttat till Norge än som har flyttat därifrån, det har alltså varit en kraftig svensk nettoinvandring. Dagsfärska siffror från statistiska centralbyrån i Norge (SSB) visar dock på ett tydligt trendbrott.

2015 var det 56 procent färre svenska invandrare till Norge än toppåret 2010. Förra året var det faktiskt, för första gången sedan 2001, en liten nettoutvandring av svenskar från Norge.

Kulturhistorikern Ida Tolgensbakk har skrivit sin doktorsavhandling om svenska arbetskraftsinvandrare i Norge.

– Den här invandringsgruppen är nog mycket mer följsam för konjunkturen än andra invandringsgrupper, säger Tolgensbakk.

– Om du som australiensare eller japan har flyttat till Norge har du gjort ett jättestort livsval och gått igenom en massa pappersarbete och så. Då flyttar du inte hem igen bara för att din lön går ner lite. Men svenskarna kan göra det, det är väldigt lätt för dem.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista