William Rifo är pensionerad polis och tycker det är viktigt att USAs nästa president satsar på försvar och militär.
William Rifo är pensionerad polis och tycker det är viktigt att USAs nästa president satsar på försvar och militär. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.

Inför primärval i South Carolina

Jeb Bush kampanj går sämre och sämre
6:17 min

Från början var Jeb Bush en av favoriterna i primärvalkampanjen i USA, men nu kämpar för att kunna hänga kvar i striden om republikanernas nominering.

Hör Inger Arenander och hennes reportaget om Jeb Bush kampanj

Senatorn från South Carolina, Lindsey Graham, en konservativ politisk hök med ett sympatiskt, slagfärdigt sinne för humor, ser genast min mikrofon i ögonvrån och liksom dras till den för en snabb analys av läget inför primärvalet:

– Trump leder, men det går inte att välja honom. Vi försöker göra Jeb Bush till ett alternativ. Bush har den rätta erfarenheten och kan få partiet att växa, säger Lindsey Graham, till alldeles nyligen presidentkandidat själv.

Här i South Carolina försöker han nu hjälpa Jeb Bush, som inte lyckats fängsla tillräckligt många väljare hittills.

Graham värmer upp på ett Bushmöte i Columbia med lite obestämd kritik av president Obama för att sen fortsätta med läget i det egna republikanska lägret:

– Vår ledande kandidat är galen, frånsett det så är vi ok.

Lindsey Graham fnissar till själv inför hur absurt det låter. Under tiden är de församlade journalisterna fullt upptagna med den fejd som just då tar fart mellan Donald Trump och påven om Trump kan kallas kristen eller inte.

Jeb Bush hustru Columba är med på mötet, fast det påstås att hon inte är så road. Hon får en offentlig kärleksförklaring:

– Jag var 17 och det var kärlek vid första ögonkastet, den slog ner som ett blixtnedslag och förändrade mitt liv, säger Bush som också har med sig en rätt okänd bror, Marvin. Häromdagen var den mer kände George W, före detta president, med på ett annat möte och deras mor, den populära Barbara Bush har också ryckt in i kampanjen, den som började med att Jeb förklarade att han var "sin egen", my own man, som inte skulle luta sig mot släkten eller associeras med den.

I South Carolina är familjen Bush populär. Flera deltagare förklarar att det beror på att de stöttat försvaret som är en viktig arbetsgivare i delstaten och att familjen uppskattar militären.

Det säger den pensionerade polisen William Rifo, som överväger att rösta på Jeb Bush, men som inte tror att han har så stor chans nu:

– Sanningen att säga tror jag att han ligger för långt efter för att kunna ta igen de andras försprång, säger Rifo som tänker rösta på republikanerna oavsett vem deras kandidat blir. Men han gillar inte Donald Trump som, enligt opinionsmätningarna leder med bred marginal i South Carolina, med senatorerna Ted Cruz och Marco Rubio på andra och tredje plats.

Jeb Bush ser mer avspänd ut nu än för några månader sen, men stelheten släpper helt först när han börjar tala om betydelsen av utbildning och att tro på alla barn:

- Utbildningsklyftorna är en fara idag och kan bli en katastrof imorgon. Vi har barn i Amerika som aldrig kommer att få ett jobb om vi utgår från att de kommer från så svåra förhållanden att de inte kan lära sig någonting, säger Jeb Bush och berättar hur hans delstat, Florida, lyckats sprida läskunnighet, till exempel.

Jeb Bush tänder till också när någon i publiken frågar om han är rädd för Donald Trump:

– Rädd, vadå? Han är inte konservativ. Han leder visserligen i det konservativa partiet, men han har kapat vårt parti, säger Bush och publiken, där flera berättat innan att de avskyr Trump, applåderar. Det gör inte Cheri Siegal, som kommit för att det är spännande att se Jeb Bush på riktigt, men hon känner inte tillit till honom.

– Han verkar rädd och reagerar ungefär som en hjort som träffas av strålkastarljus, säger Cheri Siegal som lutar åt Trump.

Hon tror inte Jeb Bush har en chans. Häromdagen valde South Carolinas guvernör Nikky Haley, som är otroligt populär bland republikanerna här, att ställa sig bakom Marco Rubio. Bakslaget sved ännu mer för Jeb Bush när det kom ut att hans bror George skickats till guvernören för att be om stöd, men alltså fick återvända tomhänt.

Hon valde en annan.

Någon borde ge Jeb Bush en kram, stod det i tidningen och Bush själv var stingslig mot journalistkåren som förutspår att det ganska snart är över för hans del.

Det tror inte Eaddy Roe Willard, ordförande i en lokal partiavdelning. Jeb Bush har fått förtroende av stora ekonomiska donatorer, säger hon, nu måste folk bara upptäcka honom:

– Folk måste förstå vad det lider att Trump är en skojare och att Bush är den äkta varan. Det är bara det att han inte ropar ut det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".