Elev skriver
Foto: Jessica Gow/TT

Ska kommunerna kunna placera elever var de vill?

11 min

Kommuner måste få rätt att göra undantag i det fria skolvalet för att fördela nyanlända skolbarn jämnare mellan skolorna. Det är innebörden i ett utredningsförslag som kan bli verklighet i höst. Liberalerna säger tvärt nej.

Fördelningen av nyanlända skolelever är ojämn idag. Medan vissa skolor är hårt pressade av flyktinginvandringen, finns det andra som inte tar emot några nyanlända elever alls. För att sprida ut eleverna mellan fler skolor, föreslår en utredning att kommunerna ska få rätt att bortse både från närhetsprincipen och från principen om att föräldrarna själva ska kunna välja skola åt sina barn.

– Om det är väldigt få skolor som ska ta emot alla nyanlända, då kommer det inte att leda till ökade kunskapsresultat eller ökad integration. Och det finns också ganska mycket forskning som visar på att en blandad skolmiljö utifrån elevernas sammansättning också leder till bättre skolresultat även för dem som har det allra enklast, säger Ebba Östlin, regeringens särskilda utredare och socialdemokratiskt kommunalråd i Botkyrka.

I höstas kom regeringen och allianspartierna överens om ett antal åtgärder för att förbättra integrationen av nyanlända. Där ingick att kommuner ska kunna placera elever i andra skolor än de närliggande. Men Liberalerna är kritiska till det förslag som föreslås i utredningen.

– Vi är överens om att flera skolor ska ta ansvar men man kan nå det resultatet utan att inskränka det fria skolvalet, säger Christer Nylander, Liberalernas skolpolitiske talesperson och vice ordförande i utbildningsutskottet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista