Strobritanniens flagga och EU-flaggor fladdrar i vinden. Storbritanniens premiärminister David Cameron.
Foto: Virginia Mayo och Tim Ireland/TT.

David Cameron talar till parlamentet

Juncker: "Vi har inte gjort nånting som hotar EU-samarbetet"
11 min

Storbritanniens premiärminister David Cameron argumenterade starkt för att Storbritannien bör stanna kvar i unionen, i sitt tal till parlamentet idag. Han beskriver avtalet med EU som en stor framgång.

Premiärminister David Cameron lade på måndagen fram sina argument inför parlamentet för varför britterna bör säga ja till fortsatt EU-medlemskap i folkomröstningen i sommar. Han beskrev den uppgörelse han nått i förhandlingarna med EU-kommissionen som stora brittiska framgångar.

En nöjd premiärminister räknade upp resultaten han nått i avtalet med EU.

– Han lyfte särskilt fram det undantag Storbritannien fick från att betala sociala förmåner till EU-migranter, säger Ekots EU-reporter Susanne Palme.

EU-kommissionens ordförande Jean Claude Junker har beskrivit uppgörelsen i andra ordalag. Enligt Juncker är det i själva verket frågan om ett undantag som bara gäller i sju år.

Staffan Sonning, Sveriges Radios Londonkorrespondent beskriver Camerons tal som ett brandtal.

– Det var ett tal fyllt av känslor. David Cameron beskriver det som en väldigt lyckad överenskommelse som innebär det bästa av två världar för Storbritannien. Dels garantier för en stärkt självständighet inom unionen och samtidigt fortsatt medlemskap i en av världens starkaste frihandelsområden, säger Staffan Sonning.

De brittiska specialvillkoren skapar också reaktioner i andra EU-länder. Hör bland andra Kristina Olsson, Sverigekorrespondent på den danska tidningen Politiken och Cees Van Der Weel, journalist på holländska RTV Rijnmond.

Från Storbritannien hör vi Martin Lindon, fd ledamot i underhuset för Labour och Anthony Arfwedsson, medlem i Tory-partiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".