Waleed Allababidi och Lars Asklund medverkade i Studio Ett. Foto: Sveriges Radio.
Waleed Allababidi och Lars Asklund medverkade i Studio Ett. Foto: Sveriges Radio.

Lars öppnade sitt hem för flyktingar

9:58 min

Bristen på boendeplatser för asylsökande är stor. Lars Asklund i Malmö bestämde sig för att dra sitt strå till stacken och erbjuda sina extra rum åt flyktingar. Nu tycker han att samhället borde stötta den modellen.

Waleed och Sarah kom till Malmö på flykt undan kriget i Syrien i slutet av november förra året. En av de första dagarna träffade de på en man utanför flyktingboendet, som undrade om det var någon som behövde någonstans att bo.

Det var Lars Asklund som bestämt sig för att hjälpa till. Nu har paret bott i Lars extralägenhet i några månader. De lagar mat, lär sig svenska, träffar nya vänner.

– Det börjar kännas som mitt hem faktiskt, säger Waleed Allababidi.

För några veckor sedan flyttade Sarahs bror också in. Han är 21 år och flyktingförläggningen på landet i norra Skåne var ingen bra miljö för honom, säger Waleed Allababidi.

– Det bor omkring 580 personer där och de flesta är män. Det var svårt för honom. Han blev deprimerad av att sitta utan att ha något att göra, säger Waleed Allababidi.

En tredjedel av alla asylsökande i Sverige bor i eget boende, så kallat EBO. Oftast är det i ett rum hos släktingar eller bekanta. Lars Asklund tycker att samhället borde underlätta för privatpersoner att hjälpa till med boendeplatser åt asylsökande mer systematiskt. Det kan inte vara svårt att sätta ett småskaligt flyktingmottagande i system, menar han. 

– Självklart ska de göra det. Flyktingar i den här regionen kostar idag 2-400 kronor per dag för staten. Jag spar in en massa pengar åt staten och får inte ett öre, säger Lars Asklund.

Migrationsverket har i dagsläget ingen möjlighet att anlita privatpersoner för att ordna boende för asylsökande, konstaterar Sverker Spaak, som jobbar med utvecklingen av boendeprocesser på Migrationsverket.

– Med dagens regelverk har vi ingen möjlighet att stödja den här typen av boende. Vi har absolut inget emot att man bor i eget boende och som reglerna är har man rätt att bo var man vill. Men för att vi ska erbjuda boende är vi bundna av de regler som finns, med upphandlingar och så vidare. Och det klarar vi inte att administrera på så små ställen, säger Sverker Spaak.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista