intriör bokhandel; en kvinna, en man och en hund
1 av 5
Jelena och Jevgenij öppnade bokhandeln Babel i Tel Aviv för några månader sedan. Foto: Maria Persson Löfgren/Svergies Radio
en kvinna köper en bok, expideras av man
2 av 5
Jevgenij Kogans bokhandel Babel har blivit samlingspunkt för Tel Avivs nya ryska intellektuella. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio
förgrund ett par, vit sandstrand tel aviv, bakgrund vita skyskrapor
3 av 5
En ny ström av ryska immigranter hörs tydligt på Tel Avivs stränder. Foto: Maria Persson Löfgren
Intriör bokcafé, snittar, mingel bland bokhyllor
4 av 5
Bokcafeét Babel samlar nya ryska invandrare till poesikvällar. Foto: Maria Persson Löfgren
kvinnor tittar på böcker i en bokhandel
5 av 5
Babel har blivit centrum för en ny typ av ryska utvandrare. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio

Den nya ryska vågen i Israel

8:07 min

Jevgenij och Jelena tog beslutet att lämna Moskva för Tel Aviv. En del i en ny våg av regimkritiker, som lämnar Ryssland för andra länder. I Israel har de förverkligat en dröm att öppna en kulturell mötesplats.

På Babel säljs inte bara böcker och fika utan där samtalas det om poesi, litteratur, det hålls yogaklasser och föredrag om Bauhaus arkitektur i Tel Aviv.

De fann i Tel Aviv det de saknade mer och mer i Moskva, en öppen och fri debatt och ett tillåtande klimat. Precis samma orsak fick rekordmånga ryssar att lämna sitt hemland under förra året.

 – Vi hade tänkt länge på att lämna Ryssland och den försämrade politiska situationen de senaste åren påverkade oss,  vi vill leva i Ryssland, men landet har utvecklats till en plats där vi inte kan vara kvar längre, säger Jevgenij.

– Vi förstod tyvärr att vi inte längre kan utvecklas inom vårt område. Men vi har fortfarande vänner och släkt kvar i Moskva, det är inte som utvandrarna på 70 och 90 talet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista