en man och en kvinna närbild
Eva Wendel Rosberg, regeringens särskilda utredare och Fredrik Eng, ordförande i Nätverket för surrogatmödraskap. Foto: Sveriges Radio
STUDIO ETT ONSDAG 24 FEBRUARI

Utredare: Nej till surrogatmödraskap

17 min

Efter tre år blev det ett nej från regeringens utredare. Nätverket Surrogatmödraskap är besviken.

– Jag tycker det är tråkigt att regeringen inte vill genomföra en reglering som vi har efterlyst. Att det ska bli möjligt för dem som vill och istället behöva ta olika typer av risker som dem har tagit, säger Fredrik Eng som är ordförande i Nätverket för surrogatmödraskap.

– Det finns allvarliga kunskapsluckor om konsekvenserna för barnen på sikt. Sen är det också risken för påtryckningar att kvinnor känner sig tvingade att genomgå ett surrogatarrangemang, och sist också den regeln som säger att den som bär och föder ett barn är en rättslig moder och har en ångerrätt att behålla barnet vilket förstås blir problematiskt om de tilltänkta föräldrarna är barnets genetiska föräldrar, säger Eva Wendel Rosberg, regeringens särskilda utredare. 

"Elisabeth", som inte vill uppge sitt efternamn, är surrogatmamma i Danmark. Hon har två egna söner i tonåren och födde en pojke för två år sen åt ett svenskt par i Stockholmstrakten.

– Jag tyckte att de hade förtjänat ett barn, att det här barnet skulle bli så oerhört älskat i den här familjen och jag tyckte att det var väldigt orättvist att de inte hade den möjligheten att skaffa barn. Sen i framtiden kommer jag ställa upp att träffa pojken om han vill.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista