Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) och miljonprogram
Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP). Foto: TT.

Miljardnota när miljonprogrammet renoveras

18 min

Under miljonprogrammet på 60- och 70- talen byggdes det en miljon bostäder. Nu ska de renoveras. Då rör det sig om mycket stora belopp, om upp till 750 miljarder kronor. Och det är hyresgästerna som får stå för notan.

I bland annat Västerås, Örebro och Bergsjön har hyran höjts med över 60 procent. Rekordet finns i Köping med 89 procents höjning. 

–  Jag träffar människor som tvingas flytta från bostadsområde till bostadsområde, och det är allvarligt, säger Marie Linder, ordförande i Hyresgästföreningen.

– Det här är oacceptabelt och det driver människor från hus och hem. Det är en social katastrof. Regeringen tillsatte en utredning för att ta reda på hur man ska kunna skydda hyresgästerna från oseriösa hyresvärdar, säger bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan.

Inom allmännyttan räknar man med att det kommer att kosta mellan 250 och 500 miljarder kronor att renovera. För de privata fastighetsägarna handlar det om ungefär 250 miljarder kronor. Och allt ska tas in med höjda hyror.

Det här renoveringarna av lägenheterna kostar så mycket att folk inte har råd att bo kvar.

– Vi vill ta fram de samarbeten mellan hyresgäster och hyresvärdar där man har gjort lyckade renoveringarna där hyreshöjningarna har blivit rimlig  och det har fungerat bra. Vi vill ta fram de goda exemplen, säger Kaplan.

Boverket har räknat med att det är 900 000 hushåll som har det svårt.

– Vi kan inte stoppa renoveringarna för att folk har svårt att betala.  Vi har bostadsbidrag i dag men det borde omfatta fler grupper och också vara högre, säger Reinhold Lennebo, VD för organisationen Fastighetsägarna.

– Man inte sticka under stol med att för personer med små marginaler så kommer det att bli svårt. Men de allmännyttiga fastighetsbolagen jobbar stenhårt på att ingen ska stå utan bostad efter renoveringen, säger Chris Österlund som är chef för ekonomi och finans på de allmännyttiga bostadsbolagens organisation SABO.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista