Anna Starbrink (L), Anna Bäsén, medicinreporter Expressen och Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet.
Anna Starbrink (L) hälso- och sjukvårdslandstingsråd, Anna Bäsén, medicinreporter Expressen och Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet. Foto: Sofia Broomé / Sveriges Radio

Bör vi återinföra vårdbiträden?

15 min

Ja, anser Liberalerna som hoppas kunna slå två flugor i en smäll genom att låta vårditräden utföra enklare arbetsuppgifter. Fel, anser Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet som anser att högre sjuksköterskelöner och specialutbildad personal är nödvändigt för att säkra kvalitén inom svensk sjukvård. Hör debatten där även Anna Bärsén, medicinreporter på Expressen medverkar.

Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd och ordförande
i Liberalernas välfärdskommission menar att fler vårdbiträden skulle göra så att sjuksköterskorna skulle kunna göra mer av det de är utbildade för.

– Jag tycker att det viktiga är att de som jobbar inom vården ska få arbeta på toppen av sin kompetens och då skulle vårdbiträdena göra en viktig insats för till exempel sjuksköterskor, säger hon.

– Att åter igen dra åt vården som en arbetsmarknadsregulator är helt fel. Det krävs en specifika kunskaper för att arbeta inom vården idag, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet.

Det som Anna Bärsén, medicinreporter på Expressen, upptäckte när hon wallraffade som städare i somras var att vårdpersonalen inte hinner göra de patientnära uppgifterna, till exempel när någon hade kräkts på toaletten på akutmottagningen.

–Jag ser jättemånga möjligheter där det behövs fler händer.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista