Berit-Rollén-med-böcker
Berit Rollén med böcker. Foto: Erik Hedtjärn

Reportage: Palme och jämställdheten

"Även om Olof Palme aldrig visade att det var annorlunda med kvinnor så kände jag att han var mer bekväm att sitta med grabbarna"
9:57 min

30 år efter mordet på Olof Palme är det många som lyfter fram 70-talet många jämställdhetsreformer som hans stora politiska arv. Föräldraförsäkringen, dagisutbyggnaden och avskaffandet av sambeskattningen var alla avgörande för att kvinnor i Sverige skulle kunna ta sig ut på arbetsmarknaden.

- Näst efter rösträtten är det det största som hänt i Sverige, säger Berit Rollén som jobbade med Olof Palme de där åren.

Men hur mycket var reformerna egentligen Palmes förtjänst?

När Berit Rollén rekryterades till Palmes stab på statsrådsberedningen var hon den första och enda kvinnan. På Expressens löpsedel kunda man läsa "Palme valde kvinna" när hon fick jobbet. Hon har beskrivit att det var något av ett grabbgäng om kom in i.

- Det var en speciell diskussionskultur där det gällde att upphäva sin röst och slå sig in. Långa stunder kände jag mig utanför. Även om Olof Palme aldrig visade att det var annorlunda med kvinnor så kände jag på något sätt att han var mer bekväm att sitta med grabbarna, berättar Berit Rollén.

Jämställdhetsreformerna genomfördes under Palmes första period som statsminister 1969-76. Men egentligen var de resultatet av ett arbete som startat långt tidigare. Anna-Greta Leijon v var minister med ansvar för kvinnor på arbetsmarknaden från 1973-76.

- Det var på 60-talet och många olika krafter i samhället strävade åt samma håll, men politiken låg efter. Det var sambeskattning, det fanns väldigt lite daghem. Det var inte så att man tänkte att fäder skulle ta något ansvar för barnen. Allt det här var hinder som politiken måste vara med och riva, och där spelade Olof Palme så småningom en väldigt viktig roll. Han fångade upp här.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".