Antalet patienter som hamnat på intensivvårdsavdelning på grund av influensan är större än de senaste åren.
Antalet patienter som hamnat på intensivvårdsavdelning på grund av influensan är större än de senaste åren. Foto: TT

Ovanligt många sjuka i årets influensa

7:57 min

Just nu ligger många hemma däckade i årets influensa. Årets virus drabbar människor mellan 40 och 64 år i större utsträckning jämfört med förra årets, som framför allt drabbade äldre människor. Anders Tegnell som är statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten förklarar varför.

Efter ungefär en vecka är de flesta av dem som drabbas av influensan på benen igen, även om tröttheten kan sitta i ett par veckor. Några blir dock allvarligt sjuka. Antalet patienter som hamnat på intensivvårdsavdelning på grund av influensan är större än de senaste åren. 

Närmare hälften av alla fall som intensivvårdats i år är mellan 40 och 64 år.

- I år har influensasäsongen dominerats av det virus som kallas H1N1, eller svininfluensan. Det är ett virus där äldre har ett litet skydd sedan innan eftersom de stött på liknande virus i sin barndom. I grupperna med medelålders människor har andelen sjuka varit större, säger Anders Tegnell som är statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista