STUDIO ETT FREDAG 26 FEBRUARI

Det politiska arvet efter Olof Palme

41 min

På söndag är det 30 år sedan mordet på Olof Palme. Han förknippas kanske fortfarande med sitt internationella arbete, att Sverige fick en röst i världen genom honom. Inrikespolitiskt lyfter många fram jämställdhetsreformerna under första halvan av 70-talet med föräldraförsäkringen och avskaffandet av sambeskattningen som det mest betydande arvet.

Vi bjuder in Mona Sahlin, före detta socialdemokratisk partiledare, Jytte Guteland (S) europaparlamentariker, Daniel Suhonen, debattör och författare, och Arvid Lagercrantz och Mats Svegfors, två journalister som under lång tid följt Palme till ett samtal om den socialdemokratiska statsministerns politiska gärning.

Hur har Palmes politiska arv först vidare, vad lever kvar av idéerna, och var befinner sig Socialdemokratin idag?

– Vi förlorade en stor ideolog och en visionär person som kunde inspirera. Det sätter sina spår, säger Jytte Guteland.

Mona Sahlin berättar om när hon gick med i Socialdemokraterna.

– Jag gick med Olof Palme. Sedan blev jag socialdemokrat i efterhand. Olof Palme drog med många av oss unga i den generationen på en resa ut i världen. Det var den allra viktigaste personen i mitt politiska liv.

Debattören Daniel Suhonen var sju år när Palme mördades.

– Socialdemokratin förlorade förmågan att ha de stora svaren och att formulera berättelsen om vart vi ska någonstans tillsammans. Det förlorades med Palme, säger han.

Arvid Lagercrantz diskuterar om Olof Palme delade Sverige.

– På ett sett gjorde han det. Han tog ett steg lite för långt ibland vilket provocerade borgerliga partier som inte kom till makten. Det delade Sverige på ett sätt, säger han.

Vid tiden för mordet var Mats Svegfors politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet.

– Det går inte att tala om Palme utan att tala om utrikespolitiken. Förstår man inte det förstår man inte Olof Palme. Han hade en rätt låg profil i inrikespolitiken på 70-talet och fokus på andra områden, säger han.