Flyktingar står i kö till matutdelning.
Kön till matutdelningen i lägret i norra Grekland ringlar lång. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio
STUDIO ETT MÅNDAG 29 FEBRUARI

Desperationen i Grekland

"Ministrar talar om en kommande humanitär kris i Grekland"
17 min

Frustrationen växer hos de strandsatta flyktingarna som står utan möjlighet att ta sig vidare över Europas stängda gränser. De grekiska myndigheterna får allt svårare att klara situationen och vädjar till EU om nödhjälp för att klara den akuta flyktingkrisen.


Allt fler människor fastnar i Grekland.

–Det är väldigt spänt här, upp till 7000 har samlats på yta som är till för 1500. Idag var det en grupp som försökte bryta sig igenom taggtrådsstängslet mot Makedonien, berättar Sveriges Radios utsända Johanna Melén från Greklands norra gräns mot Makedonien.

De grekiska myndigheterna får allt svårare att klara situationen och vädjar till EU om nödhjälp för att klara den akuta flyktingkrisen.

–Det som händer nu är att grekiska myndigheter snabbt försöker få upp nya läger, man ser läger poppa upp lite överallt, rapporterar Alice Petrén i Atén.

Till den grekiska ön Lesbos, som för många som flyr blir den första anhalten, kommer fortfarande båtar.

–De är fast här. Det är fullt på UNHCRs läger här på Lesbos och det kommer fortfarande gummibåtar från Turkiet, säger Hewa Abdelzadeh från hamnen i Lesbos.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".