Piratpartisten Ásta Helgadóttir framför Islands parlament; Alltinget.
1 av 2
Piratpartisten Ásta Helgadóttir framför Islands parlament; Alltinget. Foto: Jens Möller / Sveriges Radio.
Statsvetaren Gunnar Helgi Kristinsson forskar om islänningars syn på politisk korruption.
2 av 2
Statsvetaren Gunnar Helgi Kristinsson forskar om islänningars syn på politisk korruption. Foto: Jens Möller / Sveriges Radio.
STUDIO ETT TISDAG 1 MARS 2016

Politikerförakt gynnar isländska "pirater"

8:27 min

Piratpartiet är numera Islands klart största parti, enligt flera opinionsundersökningar. Väljarstödet är kopplat till islänningarnas stora misstro mot det politiska etablissemanget efter Islands bankkrasch 2008.

– Alla är verkligen arga på det som ledde fram till krisen, och hur de hanterade krisen. Självklart beror en del av vårt stöd på att vi inte var med då, vi har inte begått samma misstag, säger piratpartisten och parlamentsledamoten Ásta Helgadóttir.

De senaste månaderna har Piratpartiet haft stöd av runt 35 procent av väljarna, enligt någon opinionsundersökning över 40 procent. Piraterna har större väljarstöd än Islands två regeringspartier tillsammans.

2008 hamnade Island i världens medieljus när landets tre största banker havererade i det som har beskrivits som världens största bankkrasch, relativt sett.

Kraschen innebar att islänningarnas förtroende för sina politiker störtdök. Mer än sju år senare ligger politikerföraktet fortsatt kvar på historiskt höga nivåer.

– De flesta islänningar tror att något måste ha varit ruttet i republiken Island om något sådant här, i en så kolossal skala, kunde hända, säger statsvetarprofessor Gunnar Helgi Kristinsson.

Han genomför just nu en forskningsstudie som visar att mer än hälften av islänningarna tror att politiker tar emot mutor. Ännu fler har bilden av att eliten ger politiska favörer åt släkt och vänner.

Enligt statsvetarprofessorn finns tydliga tecken på att islänningar överdriver hur stor korruptionen faktiskt är. Fast oavsett det säger Gunnar Helgi Kristinsson att den nya undersökningen visar på ett politikerförakt som bör vara chockerande för Islands makthavare.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista