Skräddarna på klädfabriken in Alaawa, Sri Lanka
1 av 4
Skräddarna på klädfabriken in Alaawa, Sri Lanka Foto: Ric Wasserman / Ida Bellinder
Skrädderska på klädfabriken i Alaawa, Sri Lanka
2 av 4
Skrädderska på klädfabriken i Alaawa, Sri Lanka Foto: Ric Wasserman / Sveriges Radio.
Dannika, skräderska på klädfabriken i Alaawa, Sri Lanka
3 av 4
Dannika, skräderska på klädfabriken i Alaawa, Sri Lanka Foto: Ric Wasserman / Sveriges Radio
Lyxhotell i Tangalle, Sri Lanka
4 av 4
Lyxhotell i Tangalle, Sri Lanka Foto: Ric Wasserman / Sveriges Radio

Hoppfull utveckling på Sri Lanka

8:00 min

Under tre decennier var Sri Lanka en isolerad ö. De kritvita stränderna var så gott som tomma. Alltmedan inbördeskriget mellan regeringstrupper och de Tamilska Tigrarna sargade landet. Men nu har det vänt.

De få som investerade trodde trots allt på landets framtidspotential. Klädtillverkaren Jan Höjman trodde på landets möjligheter och lät bygga en fabrik, mitt under kriget.

– Trots krigstillståndet så var det ett land där man hade det ganska lätt att ha att göra med myndigheter – revision, juridik, logistik fungerade bra.

Dannika har varit skräddare i 15 år och varit anställd på fabriken sedan starten.

– Det är en stor skillnad nu sedan kriget slutade, jag kan jobba här utan att behöva vara rädd. Och det är en del olika program här på fabriken med musik, dans och även barnpassning, säger hon med ett brett leende.

 Det har blivit allt vanligare att locka de erfarna arbetarna som Dannika med mer en bara en dräglig dagslön. De sociala förmånerna liksom daghem och semesterersättning blir allt vanligare.

2010 förlorade Sri Lanka sin tullfria import till EU länderna och det påverkar vinster och investeringar negativt.  Men EU- beslutet verkar inte påverka fabrikschefen Nalin Pappidanas inställning till framtiden. En ny fabrik planeras. Över ett tusen ska anställas.

– Vi känner att nu har utvecklingen börjat ta fart, säger han.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista