Schyssta kompisar är namnet på den nya mötesplats som öppnar om ett par veckor i Göteborg.
Schyssta kompisar är namnet på den nya mötesplats som öppnar om ett par veckor i Göteborg. Foto: TT/Schyssta kompisar
STUDIO ETT TISDAG 1 MARS 2016

Han var mobbad - öppnar Schyssta kompisar

10 min

Anton kände sig ensam och utstött. För drygt tre år sedan försökte han ta sitt liv. Idag är han 15 år och tillsammans med sin mamma Kinna Skoglund i färd med att skapa en mötesplats för andra unga i liknande situation.

Schyssta kompisar var vad Anton hade behövt när det var som svårast. Och Schyssta kompisar är namnet på den nya mötesplats som öppnar om ett par veckor i Göteborg.

– Jag blev väldigt mobbad i skolan, från ettan och då kom jag på att alla måste ha någonstans att vara där de känner sig trygga och mår bra. Jag saknade kompisar och kärlek. Jag hade ju min mamma och utan henne hade jag inte klarat mig, berättar han.

Antons mamma berättar att hon under en längre tid inte visste något om att sonen mobbades eller hur dåligt han mådde.

– Han hade inte samma intressen som många andra killar hade. Anton gillade teater och poesi och blev utanför. Vi fick inte reda på av skolan att han mådde dåligt. Det gick väldigt långt. Det dröjde länge innan vi förstod att han inte mådde bra. Ett halvt år innan Anton försökte ta sitt liv visste vi inget. Anton bet ihop och berättade inget och hela livet rasade när det hände, berättar hon.

Anton berättar att han mår bättre idag.

– Jag mår mycket bra idag säger han. Det som har hjälpt mig är idén med schyssta kompisar och mina berättelser som jag skrivit. På Schyssta kompisar ska alla känna sig välkomna. Ingen får vara taskig, ingen ska utsätta någon annan för svåra saker, berättar han.

Till en början ska det rymliga caféet på Lindholmen vara öppet en dag i veckan, men egentligen behövs gemenskap varje dag efter skolan, menar Anton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista