Zuisterna Gunnhildur Gunnarsdóttir och Snæbjörn Guðmundsson i centrala Reykjavik. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.
1 av 2
Zuisterna Gunnhildur Gunnarsdóttir och Snæbjörn Guðmundsson i centrala Reykjavik. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.
De asatroendes överstepräst Hilmar Örn Hilmarsson tittar på ritningar av nya asatemplet. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.
2 av 2
De asatroendes överstepräst Hilmar Örn Hilmarsson tittar på ritningar av nya asatemplet. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.

Islands zuister gör religiöst uppror

7:53 min

Zuisterna har blivit Islands snabbast växande religiösa samfund. Fast islänningarnas plötsliga vurm för 5 000-åriga sumeriska gudar är i hög grad en politisk protest mot påstått bristande religiös frihet i Island.

– Det är den första kända, dokumenterade religionen. Om den första religionen inte är den sanna vet jag inte vad jag ska tro, säger 26-åriga Gunnhildur Gunnarsdóttir som sitter i styrelsen för zuisterna.

Officiellt vördar zuisterna Anu, Ninhursag, Nanna och andra gudar som tillbads i Sumer, i nuvarande Irak, för runt 5 000 år sedan. Fast zuisternas tro bör nog ses genom ett slags satiriskt raster.

Zuismvurmen på Island handlar nämligen mer om politik än om religiös övertygelse.

– Det handlar om religionsfrihet, och även friheten att vara icke-religiös, säger Snæbjörn Guðmundsson, även han styrelseledamot för zuisterna.

Det nya religiösa samfundets egentliga mål är dels att isländska staten ska bryta banden med den lutherska statskyrkan, dels att det inte längre ska vara obligatoriskt att betala avgift till ett religiöst samfund. Idag måste alla islänningar betala avgiften, på motsvarande drygt 700 svenska kronor, per år, vare sig de är med i ett religiöst samfund eller inte.

Zuisterna vill bli att reglerna ändras, men i väntan på att det sker har de kommit på ett sätt att "lura systemet". Zuisterna har nämligen lyckats bli ett registrerat religiöst samfund, och den som blir medlem i zuisterna ska få sin religiösa avgift återbetald.

Detta löfte har fått islänningar att flockas till det nya religiösa samfundet. Zuisterna har nu runt 3 200 medlemmar, vilket motsvarar ungefär en procent av alla islänningar.

Även de asatroende på Island kämpar mot landets religiösa regelsystem.

I reportaget får vi följa med till en skogsbacke i utkanten av Reykjavik där man just nu håller på att bygga ett nytt stort asatempel. Något sådant har inte skett i världen på kanske 1 000 år. De isländska asatroendes överstepräst, eller allsherjargoði, Hilmar Örn Hilmarsson hoppas att templet ska vara klart för invigning i april 2017.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista