handelshögskolan Emma Stenström Jenny Lantz
Emma Stenström, docent i företagsekonomi och Jenny Lantz, forskare inom organisation och ledarskap. Foto: Sveriges Radio

Vidare i karriären trots fördomar

13 min

I en ny bok beskriver kvinnliga forskare och lärare sina upplevelser av mansdominansen på anrika Handelshögskolan i Stockholm. Vilka strategier har de använt mot oskrivna regler och orättvisor?


Det är tio kvinnor som alla är, eller har varit, forskare och lärare på skolan under 2000-talet som beskriver sina erfarenheter inifrån en manlig bastion i boken "179 år av ensamhet".

- Jag och en annan kollega fick en dag syn på att det fanns en uppdaterad jämställdhetsplan på intranätet. I planen stod att år 2020 ska målet vara 20 procent kvinnliga professorer och det tyckte vi kändes för lite. Vi började fråga runt bland våra kvinnliga kollegor, säger Jenny Lantz.

- Boken visar att vi har upplevt olika saker och det är en poäng, men det finns också likheter angående vad vi upplevt. Det finns en kultur på Handelshögskolan och ett osynliggörande av kvinnor. Där finns en mansdominans och det är så att killar som studerar där har det mer förspänt. Vi har satt ord på sånt man inte vågar prata om i syfte att förändra och förbättra. För mig är det viktigt att vi får in mer kvinnor som är förebilder för våra studenter, berättar Emma Stenström.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista