Jenny Nordlander, Chefredaktör Nöjesguiden.
Jenny Nordlander, Chefredaktör Nöjesguiden. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
STUDIO ETT FREDAG 4 MARS

Varför tafsar män?

10 min

Sexuella trakasserier är inget ovanligt och det är inte ovanligt att det börjar redan i mellanstadiet. Det är många kvinnor som berättat om hur de utsatts för sexuella trakasserier men ett perspektiv som ofta missas i debatten är frågan om varför män egentligen tafsar? Och vad händer när en kvinna konfonterar sina tafsare med deras beteende?

Jenny Nordlander mailade tio män som tafsat på henne i mellanstadiet för att höra varför de gjorde som de gjorde, och hur de såg på sitt beteende nu.  

– Man gick med rumpan mot väggen för att inte bli tafsad på och ibland jagade de en och tog en på rumpan men det var ju en lek och det var både jobbigt och spännande. Det var de som var populära som blev jagade, säger hon.

En av killarna som hon kontaktade ställde upp på intervju.

– Det vardagliga tafsandet fick han aldrig skit för. Och han sa att det tafsandet är ju inget som han någonsin skulle göra i dag som vuxen.

Inti Chavez Perez, sexualupplysare, som berättar om vad som styr unga killars beteenden.

–  Pojkarna härmar vuxnas beteende. Vi lever i ett samhälle där killar ska ta sexuella initiativ. Man ser det som en typ av lek för att man inte förstår allvaret, säger han.

Inti Chavez Perez menar att Jenny Nordlanders berättelse om något som inträffade för tjugo år sedan fortfarande är relevant. Och han vill betona att det är de vuxnas ansvar att sätta stopp för sexuella trakasserier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista