Knivskuren man på asylboende i Storå
Den knivskurne mannen förs med ambulans till sjukhus. Mannen avled senare av sina skador. Foto: Privat.

Nytt knivdåd på asylboende

"Så enkla saker som matköer kan vara en källa till konflikter"
11 min

En ung man dödades i morse på ett av Migrationsverkets boenden norr om Lindesberg. Det här är det tredje knivdådet med dödlig utgång i år på boenden för asylsökande. Hur ska våldet stoppas? Hör polisen Erik Nord och Mikael Ribbenvik, operativ chef på Migrationsverket.

– Jag är bestört och det är alltid sorgligt när något sånt här händer. Migrationsverket har ett stort ansvar när det gäller tryggheten på boendena, säger Mikael Ribbenvik.

Erik Nord, polismästare i polisregion Väst, säger att det inte är särskilt alarmerande med brott bland asylsökande siffermässigt, en procent av anmälningarna till polisen har kopplingar till migrationsfrågor.

– Men det vi kan säga är att det i 75 procent av de anmälningarna handlar om svårare brott och det förstår vi nu när det är tre fall av dödligt våld på två månader, säger han.

Många unga män samlade på en liten yta kan vara bidragande faktorer. Vardagssituationer som matköer kan vara en källa till konflikter. Polisen har har inte sett några allvarliga tecken på att religion orsakar konflikterna.

– Från vår sida har vi inte sett några säkra tecken på att det skulle vara något allvarligt brott som skulle ha rent religiösa motiv men människor som befinner sig i en utsatt situation sluter sig samman kring minsta gemensamma nämnare, det kan vara religion eller etnicitet eller andra saker.

Mikael Ribbenvik säger att Migrationsverket jobbar med att göra det säkrare på boendena.

– Det som vi kan jobbar med är att samarbeta med polisen om bevakning och vi samarbetar med väktare. Vi försöker också öka aktiviteterna för de boende - praktikplatser, svenskaundervisning och samhällskunskap. Vi jobbar också med att avveckla de boendena som är överbelagda, säger Mikael Ribbenvik.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".