Ahmet Davutoglu, premiärminister Turkiet.
Ahmet Davutoglu, premiärminister Turkiet. Foto: TT.

Turkiet ställer tuffa krav på EU

"Stor dramatik på EU mötet i Bryssel"
20 min

Turkiet ökar pressen på EU vid det pågående toppmötet om flyktingsituationen i Bryssel. Premiärminister Davutoğlu vill ha mer pengar för att bromsa strömmen av människor som knackar på EU:s dörr.

Det har beskrivits som en europeisk ödesdag när EU:s stats- och regeringschefer träffas i Bryssel för att försöka hitta lösningar på flyktingsituationen. Med på mötet är Turkiets premiärminister Davutoğlu som idag har kommit med nya, betydligt tuffare krav mot EU för att stoppa flödet av flyktingar och migranter till EU.

– Det handlar helt enkelt om att Turkiet vill ha mer. Tidigare skulle Turkiet få tre miljarder euro under två år för att ta hand om flyktingarna i Turkiet. Sedan har kraven dubblats och enligt uppgift handlar det nu om sex miljarder euro under två år, säger Sveriges Radios EU-reporter Herman Melzer.

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu motiverar de hårdare kraven med att mer pengar behövs för att kunna lösa den situation som finns. Samtidigt tar Turkiet chansen att få fart på medlemsförhandlingarna med EU, som gått trögt under många år.

– Vi måste se hela bilden, inte bara irreguljär migration utan hela vår kontinents framtid är på bordet. Idag hoppas jag att det här mötet inte bara ska fokusera på migration men också på Turkiets ansökningsprocess till EU, sa Ahmet Davutoğlu, Turkiets premiärminister tidigare idag.

EU har svarat att Turkiet måste leva upp till EU:s åtaganden när det gäller mänskliga rättigheter.

– Turkiet behöver starta fredsprocessen och Turkiet behöver hörsamma EU:s krav på att ett ansökningsland ska ha den högsta standarden när det gäller demokrati, rättssäkerhet och fundamentala rättigheter som yttrandefrihet, sa Federica Mogherini, kommissionens vice ordförande och EUs höga representant för utrikesfrågor idag.

Björn Fägersten, forskare och chef för Europaprogrammet vid Utrikespolitiska Institutet, konstaterar att det är extremt motstridiga intressen i den här förhandlingen från båda parter.

– EU kritiserar hur Turkiet sköter mänskliga rättigheter och rättsstatsfrågor. Samtidigt vill man i praktiken att Turkiet ska täppa till sin gräns mot EU och patrullera den mycket hårdare. Det är ganska svårt att genomföra och skulle betyda ännu mer polisiär närvaro i Turkiet på stränder och i hamnar. Så man får vara lite försiktig med vad man ber om, säger Björn Fägersten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".