Babak Zanjani, under hans rättegång Foto: Nyhetsbyrån, Isna
Babak Zanjani, under hans rättegång Foto: Nyhetsbyrån, Isna

Affärsman döms till döden i Iran

5:36 min

Igår meddelade Irans rättsväsende att en av landets rikaste affärsmän, Babak Zanjani, har efter en lång rättsprocess dömts till döden för korruption.

Babak Zanjani är en 42 årig rik affärsman som sägs att vara god för 130 miljarder kronor, Han har drivit 40 tal bolag och företag mestadels i Central Asien, speciellt i Tadjikistan, men även i Turkiet och förenade Arabemiraten.

Hans imperium ska ha haft 17000 anställda. Han ska med den verksamheten ha skaffat sig en personlig förmögenhet, som iranska medier uppskattat till motsvarande 130 miljarder kronor.

Han döms för bedrägeri, ekonomisk brottslighet, korruption, pengatvätt och ekonomisk brottslighet. Dessa anklagelser brukar inte resultera i dödsstraff i Iran, men med tanke på omfattningen av hans förskingring och att oljeministeriet och iranska försäkringskassan är hans motpart i rättegången, var domen inte så konstig. Han själv har förnekat alla anklagelser.

Han greps i december 2013 efter anklagelser om att ha undanhållit miljarder dollar i oljeinkomster. Pengarna som staten vill driva in men ingen vet exakt vad som har hänt med dem.

Förutom honom har två till dömts till döden. Det finns knapphändiga uppgifter om de andra förutom att de är Babak Zanjanies medarbetare.

Det är en historia förbryllar många. Babak Zanjani är bara 42 år gammal. För 20 år sedan anställdes han som chaufför till riksbankens dåvarande chef. Han skulle ha fått uppdraget att reglera dollarpriset på svarta marknaden, och skaffat sig en stor förmögenhet på några år på dollarmarknaden.

När Ahmadinejad valdes in som president, fick han ta över flera statliga företag som skulle privatiseras. Han fick företagen av försäkringskassan mycket billigt, trots detta är han fortfarande skyldig myndigheten stora pengar, och därför försäkringskassan har anmält honom.

Han flyttade hela verksamheten utomlands tidigt och började att etablera sig i Central Asien, Turkiet och Förenade arab emiraten.

Hans största uppdrag var att gå runt västs sanktioner mot Iran, att sälja Irans olja på marknaden och sedan tvätta pengarna och flytta dem till statskassan utan att pengarna skulle kunna spåras. Där saknas fortfarande miljarder dollar och oljeministeriet anmälde honom för bedrägeri.

Rättegången hölls inför öppna dörrar, vilket är ovanligt i större mål i Iran. Tidningen Shargh skriver i dag att man inte ska glömma andra aktörer i korruptionen.

Tidningen Aftab Yazd frågar om dödsdom mot en ekonomisk brottsling löser strukturella problem som finns i landet.

Den nuvarande presidenten Hassan Rouhani har föresatt sig att undanröja korruption och utbetalningar av illegala provisioner.

Zanjani själv hävdar att han blivit offer i ett politiskt spel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista