Del av övervakningsfilm. I korta sekvenser ser man hur Anton Lundin Pettersson letar sig igenom skolan.
Bild från polisens övervakningsfilm, hur gärningsmannen letar sig igenom skolan. Foto: Polisen
STUDIO ETT TISDAG 8 MARS

Skolattacken gjordes utan medhjälpare

12 min

Idag presenterades den avslutade polisutredningen om dådet på skolan Kronan i oktober. Ett välplanerat dåd, ett hatbrott och en gärningsman enligt polisen. Hör bland andra Joel Wendle, Ekots utsände på plats i Trollhättan och professor Sten Levander.

Dådet var välplanerat enligt polisens 450 sidor långa utredning.

– Han började planera detta den 8:e oktober. Han har gjort dataslagningar på skolan; när de har höstlov och han börjar planera inköp av kängor och hjälm, Sten Rune Timmersjö chef för grova brott vid polisen i Trollhättan.

Enligt den gärningsmannaprofil som har gjorts hade han inga psykiska problem. Han hade inte varit medlem i några politiska partier eller grupperingar och han var inte påverkad av några kemiska substanser.

Mycket har varit känt sedan tidigare, enligt Ekots reporter Joel Wendle, men han hade ett rasistiskt hatmotiv och han hade enligt polisens utredning ingen medhjälpare.

– Jag står nu utanför fritidsgården vid skolan. Det finns fortfarande bevakning vid skolan och det står en vakt vid entrén och skolan kommer att byggas om så att den får en egen entré. Nu delas den med bland annat biblioteket.

Enligt professor emeritus i psykiatri, Sten Levander, var gärningsmannen inte frisk när han begick brottet trots att gärningsmannaprofilen säger så.

– Det är klart han är psykiskt sjuk när han gör det här, trots att han planerade det här väldigt noga. Han led av psykisk ohälsa det är så uppenbart att det skriker om det här.

Men att man hade kunnat hitta och stoppa gärningsmannen innan han slog till hade enligt Sten Levander varit omöjligt.

– Jag skulle gissa att det finns ett 1 000 personer med en liknande diagnostik som gärningsmannen. Det är omöjligt att fånga upp dessa, säger han.

Går det att skydda sig mot detta?

– Det är fullständigt omöjligt att förutsäga detta. Det är som att fånga upp en blixt från klar himmel.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista