Gata Östersund vinterkväll
En vinterkväll i Östersund. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio.

Östersundspolisen varnar kvinnor

11 min

Ska kvinnor uppmanas att inte gå ut ensamma på natten, för att undvika att utsättas för våld?  Efter en rad överfall i Östersund har polisen givit kvinnorna i staden det rådet. Hör några östersundsbor, Stephen Jerand, polisområdeschef och Christina Hedin, (V) Kommunalråd. 

Polisområdeschef Stephen Jerand berättar att man haft åtta våldsbrott mot kvinnor utomhus sedan den 20:e februari. Därför går polisen ut med uppmaningen.

– Utifrån ett brottsofferperspektiv valde vi att gå ut med den här uppmaningen, säger han.

Christina Hedin (V) kommunalråd är kritisk mot att polisen går ut med den här uppmaningen.

– Jag tycker inte att man ska säga till kvinnor att ändra sitt beteende när man inte säger samma sak till männen som är de som oftast råkar ut för våldsbrott på offentliga platser. Det finns en risk att man ökar rädslan.

Stephen Jerand håller med om att det kan skrämma upp i onödan.

– Men hellre än att inte informera väljer vi att informera. Vi gör ingen politik eller någon jämställdhetsfråga utan på kort tid har flera kvinnor utsatts för våldsbrott.

– Men vad skapar detta för budskap, att vi stänger in oss mer och mer istället för att vara fler vuxna ute på gatorna, säger Christina Hedin?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista