Soldater från Islamiska staten som tågar på en gata.
Soldater från Islamiska staten som tågar på en gata. Foto: Foto: TT

Ickevåldsstrategier mer effektiva

10 min

Diskussionerna kring hur exempelvis konflikterna i Afghanistan eller med terrornärverket IS ska hanteras handlar ofta om bomber och militära medel. Men enligt Jamila Raqib har strategiska ickevåldsstrategier som tillämpas med disciplin i många fall betydligt större chans att skapa långsiktig fred.


– Det finns en slags tro på våld som den ultimata metoden för att uppnå de mål vi har, trots att det finns mycket bevis för motsatsen, säger Jamila Raqib, VD på Albert Einstein institute i Boston. 

– Frågan för mig är vad målet är, om det är att straffa ett land eller bygga förutsättningar för demokrati", säger hon.

Isak Svensson, docent på Institutionen för freds- och konfliktforskning i Uppsala är inne på samma linje:

– De studier som har gjorts systematiskt finner att ickevåldsstrategier oftast är mer effektiva, säger han.

Ett exempel är Filippinerna 1986, där katolska kyrkan spelade en viktig roll i att organisera människor och få diktator Ferdinand på fall.

Men ickevåldsstrategier kan också ha brister, säger han och nämner en av vår tids största konflikter, nämligen den i Syrien, som exempel.

Där startades rörelsen av ickevåldsrörelser. Men de saknade en strategi för hur de skulle hantera situationen när regimen blev svag, säger Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista