Mustafa Panshir
Mustafa Panshiri, polis som flytt från Afghanistan som idag jobbar med ensamkommande ungdomar. Foto: Peter Weyde, SR

Polisen från Afghanistan

7:51 min

Han är uppvuxen i Afghanistan och talar dari. Möt polisen som nu arbetar med ensamkommande ungdomar från sitt forna hemland.  

Under det sista kvartalet i fjol kom drygt 16,800 afghanska ensamkommande pojkar till Sverige för att söka asyl. I Östergötland arbetar 29-årige Mustafa Panshiri sedan i vintras med att besöka de nyanlända.

Panshiri kom själv till Sverige med sin familj som flykting från Afghanistan 1998. När han kom till Sverige så fanns ingen tanke på att en dag bli polis.

Men år 2014 gick han ut polishögskolan. Idag åker han runt till olika boenden för ensamkommande pojkar. Och där är de flesta från Afghanistan.    

– Det är kul, det är så kul. Man känner att här kan jag påverka. Här lyssnar liksom någon. De tar till sig. 

Mustafa Panshiri talar dari. Och med ett gemensamt språk och en i många fall gemensam bakgrund så uppstår en dialog med ungdomarna när han möter ungdomarna.  

Man samtalar om det svenska samhället dess lagar och regelverk. Detta tillsammans med unga nyanlända killar som varit på flykt i flera månader för att hamna i Sverige.

Ett femtontal olika boende har han besökt sedan uppdraget startade. Ett arbete som nu fortsätter. Nyligen tog Mustafa även plats i Migrationsverkets nyinrättade ungdomsråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista