Johannes Brost och Görel Crona i Harold Pinters pjäs "Aska" som har premiär på Teater Brunnsgatan i Stockholm.
1 av 2
Johannes Brost och Görel Crona i Harold Pinters pjäs "Aska" som har premiär på Teater Brunnsgatan i Stockholm. Foto: Karin Wickström/Sveriges Radio.
Johannes Brost och Görel Crona.
2 av 2
Johannes Brost och Görel Crona. Foto: Anneli Enqvist/Sveriges Radio.

"Aska" - en pjäs om minnen och skuld

13 min

Om minnen och skuld, om vårt förflutna och om hur de allra mörkaste ögonblicken i vår historia präglar oss än idag. Kring detta kretsar den tolkning av Harold Pinters pjäs "Aska" som har premiär i helgen.

Görel Crona regisserar och spelar en av huvudrollerna, Johannes Brost spelar den andra, i Harold Pinters pjäs "Aska" på Teater Brunnsgatan i Stockholm. Den skrevs 1996 när Balkankriget präglade Europa.

– Den känns tyvärr fruktansvärt aktuell idag. Nu är det lätt att associera till flyktingkrisen i Europa och Mellanöstern, säger Görel Crona.

Pjäsen är en dialog mellan en man och en kvinna. Kvinnan beskriver minnen, först fragmentariskt och sedan allt tydligare. Det är bilder ur Europas historia som skapar associationer till nazitiden. Hon minns tåg på en perrong och barn som slits från föräldrar. Men är det hennes egna minnen?

– Det är det som är det spännande med det här materialet. Är det världens minnen? Berättar jag om något som vi alla bär på? En slags kollektiv sorg, ett kollektivt ansvar för det som händer i världen, säger Görel Crona.

Mannen i pjäsen värjer sig för historierna och försöker avleda samtalet. Han står för det konkreta och vill ha svar.

– Han försöker ta henne tillbaka från hennes utflykter i hennes fantastiska tankar och fantasier. Han vill ha tillbaks henne på något vis. Men det verkar svårt, säger Johannes Brost.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista