Sveriges Radios Moskvakorrespondent Maria Persson Löfgren och Martin Schibbye, redaktör för Blank Spot-Project.
Sveriges Radios Moskvakorrespondent Maria Persson Löfgren och Martin Schibbye, redaktör för Blank Spot-Project. Foto: Sveriges Radio
STUDIO ETT TORSDAG 10 MARS

Oberoende journalistik under attack

19 min

Igår kväll blev Sveriges Radios korrespondent Maria Persson Löfgren överfallen av maskerade män under en resa i den ryska delrepubliken Ingusijen. Riskerar hot och våld att tysta den oberoende rapporteringen?

Frågan om attacker mot journalister och människorättsorganisationer är aktuell igen, efter överfallet igår mot en minibuss i den ryska delrepubliken Ingusjien, där Sveriges Radios Moskvakorrespondent och flera andra utländska journalister färdades. Personerna i bussen rånades och misshandlades och blev kallade "terrorister". Minibussen brändes upp.

Maria Persson-Löfgren var på resa för att bevaka förhållandena i Ingusjien och framför allt Tjetjenien.

– Det är klart att man blir påverkad, men samtidigt är det svårt att förstå varför de ger sig på oss egentligen. Men de ville sända en signal. Det här är ett område som journalister ska tänka sig för en extra gång innan de åker till, säger Maria Persson-Löfgren.

Över hela världen utsätts journalister och människorättsaktivister för hot och attacker. Martin Schibbye, redaktör för journalistnätverket Blank Spot Projekt, satt själv fängslad i Etiopien år 2011. Oberoende journalister utgör ett hot mot alla parter och blir därför till måltavlor i konflikter, menar han.

– Det är fruktansvärt att den här jaktsäsongen på journalister fortgår och förvärras. Bara från lilla Sverige har vi nu allt för många exempel de sista åren på kolleger som fängslats, mördats, kidnappats. Det krävs krafttag. Jag är glad att vi hörde Margot Wallströms hårda uttalanden att det här verkligen är ett angrepp på det fria ordet, säger Martin Schibbye.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista