Nour Khabbaz ligger på stranden på den grekiska ön Lesbos.
1 av 3
Nour Khabbaz ligger på stranden på den grekiska ön Lesbos. Foto: Hewa Abdelzadeh/Sveriges Radio.
Nour Khabbaz, volontär intervjuas av Ekots utsände Hewa Abdelzadeh.
2 av 3
Nour Khabbaz, volontär intervjuas av Ekots utsände Hewa Abdelzadeh. Foto: Sveriges Radio.
Nour med Eva och Ola från Hjälp till att Hjälpa
3 av 3
Nour med Eva och Ola från Hjälp till att Hjälpa. Foto: Hewa Abdelzadeh/Sveriges Radio.

Flykting återvänder som volontär

5:38 min

Många volontärer från Sverige och andra länder åker ner till de platser som antingen funkar som transitpunkt eller där människor på flykt och migranter blir kvar under en tid. Vi har träffat Nour Khabbaz, en av många volontärer som åkt ner till Lesbos för att hjälpa dessa människor. Men till skillnad från andra volontärer är Nour själv en av de människor som flytt kriget i Syrien. Han var nyligen på Lesbos som volontär och vår reporter följde med honom.

-Det är första dagen här på Lesbos. Flyktingsituationen är ett numera subtilt inslag i det dagliga livet för de människor som bor här. För oss som nyss anlänt är det en annan upplevelse.

Nour har redan mött flera av sina syriska landsmän, kvinnor och barn. Intrycken för Nour är påtagliga. Det är ledsamt att se alla dessa människor. Många av de kan inte göra annat än att vänta och se vad som sker härnäst.


Hewa Abdelzadeh
hewa.abdelzadeh@sverigesradio.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista