Jämställdhetsminister Åsa Regnér. Foto: Bertil Ericson/TT.
Jämställdhetsminister Åsa Regnér. Foto: Bertil Ericson/TT.

FN:s barnkonvention föreslås bli svensk lag

12 min

Idag överlämnade barnrättighetsutredningen sitt förslag till barnminister Åsa Regnér. Det har gått 27 år sedan FN antog sin konvention om barnets rättigheter men först idag presenterades det första förslaget.

Sverige har tidigare fått kritik från FN för att inte följa barnkonventionen. Att det nu förmodligen blir svensk lag innebär en stärkt ställning för barnets rättigheter, enligt utredaren Anita Wickström. Hennes kartläggning visar att det finns brister i hur barns rättigheter fungerar i Sverige.

– Det handlar om barn i migrationsprocessen, stöd och service till barn med funktionsnedsättning, och barn som har bevittnat våld i familjen, barn som har utsatts för våld, säger Anita Wickström.

Barnminister Åsa Regnér (S) är positiv till förslaget som innebär att artiklarna 1-43.1 samt 44.6 i barnkonventionen ska börja gälla som svensk lag den 1 januari 2018. 

Flera intresseorganisationer som jobbar med barns rättigheter välkomnar idag utredarens förslag, men Rädda Barnen ser samtidigt problem.  

– Vi tycker att det är djupt problematiskt att regeringen samtidigt presenterar lagar på det migrationspolitiska området där ingen barnkonsekvensanalys görs. Så det är dubbla budskap, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare, Rädda Barnen. 

Tanken är att ett införlivande ska stärka barnens rättigheter och bli ett skarpare juridiskt verktyg.

– Här handlar det om ett kunskapslyft för alla dem som möter barn i sin profession. Vi vet redan idag att de som tar beslut har ett stort intresse för verktyg för att kunna veta hur dem tillämpar barnkonventionen redan idag, säger Elisabeth Dahlin.

Juridiska svårigheter

–Den här utredningen svarar inte på vad barnkonventionen har för ställning i svensk lag. Den kommer få en ställning som en vanlig lag, alltså inte som den ställning som till exempel Europakonventionen har som innebär att man inte kan stifta lagar som går emot den och därmed inte har samma uppenbara skydd, säger Rebecca Stern, lektor i folkrätt vid Uppsala universitet.  

Men vad är den stora vinsten om svensk lag redan idag måste mätas mot barnkonventionen?

– Barnkonventionen blir nu direkt tillämpbar i till exempel domstol, säger Rebecca Stern.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista