Foto: TT
Foto: TT
STUDIO ETT FREDAG 11 MARS

Skola fick stopp på elevers nätkränkningar

9:05 min

Var tredje ung mellan 10-16 år har blivit kränkt på nätet enligt en färsk rapport från Friends. Samtidigt visar det sig att föräldrar och skolor ofta är oinsatta om de sociala medier som barn använder. Sätraskolan i södra Stockholm har lyckats minska på kränkningarna via appen Periscope.

För Margareta Forsman, rektor vid Sätraskolan, var det viktigt att tidigt få sig en bild av vad eleverna gjorde i appen.

– Det kunde vara att man lade ut klipp på sig själva eller där man sa att man gör si och så om man får ett visst antal likes, säger Margareta Forsman.

Så ni håller koll på det som sänds?

– Vi lyckades bromsa det här ganska snabbt eftersom vi insåg att det här skulle kunna få negativa konsekvenser. När vi såg att det var en livesändning gick vi in i det klassrummet och pratade med den eleven om att vi vet vad som pågår. Och när eleverna fick höra att vi också var i appen var det inte längre intressant och spännande för dem, säger Margareta Forsman.

Rastvakter online

Robin Backström är en av personerna bakom organisationen Lajks som arbetar med bland annat skolor och kommuner om hur kränkningar på nätet kan förebyggas. Han säger att det viktigaste samtalet är med de vuxna för att informera om hur verkligheten ser ut eftersom många av dem inte känner till de sociala medier som barn använder.

–Det finns rastvakter och liknande i det fysiska rummet, men det är väldigt sällan skolan gör en riskanalys om vilka områden på nätet som eleverna befinner sig på, säger Robin Backström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista