LKAB bild från tidigare husflytt i Malmberget
1 av 6
LKAB bild från tidigare husflytt i Malmberget. Foto: Nils Eklund
Konstnären Tord Pettersson i Malmberget
2 av 6
Konstnären Tord Pettersson i Malmberget. Foto: Nils Eklund
Kvarter ur konstnären Tord Petterssons miniatyr modell av Malmberget
3 av 6
Kvarter i konstnären Tord Petterssons miniatyr modell av Malmberget. Foto: Nils Eklund
Malmberget centrum
4 av 6
Malmberget centrum. Foto: Nils Eklund
Malmberget sett från östra sidan gropen
5 av 6
Malmberget sett från östra sidan gropen. Foto: Nils Eklund
Stängslet som delar Malmberget
6 av 6
Stängslet som delar Malmberget. Foto: Nils Eklund

Bråttom att flytta Malmberget

Boende: Vi vet inte vart vi ska ta vägen.
9:43 min

Eftersom LKAB:s gruvbrytning får marken att svikta måste flytten av den gamla bruksorten gå fortare än man tidigare trott. Samtidigt råder bostadsbrist i Gällivare. Ankie Olofsson och Mikael Nerlén förbereder sig för att lämna sitt hem.

Samhället utanför Gällivare i Norrbotten var en gång en blomstrande stad med över 10 000 invånare, men om några år finns inte mycket kvar av den gamla bruksorten.

Ann-Christin Olofsson och Mikael Nerlén i östra Malmberget är två av många som nu förbereder sig för att lämna sitt hem.

– 2017 är det sagt. Nog trodde man att det var några år till men det är ju sådana sprängningar här så att det är inte klokt. Folk kan inte bo kvar här när det är sådana här sättningar.

Hur märker ni av gruvan?

– Ja, det skakar och bullrar flera gånger om dagen. Det är ju riktiga smällar.

Det känns att gruvan kommer närmare?

– Jovisst.

På 60-talet var Malmbergetborna dubbelt så många som idag över 10 000. Men om några år kommer inte många finnas kvar. Vetskapen om att gruvan en dag kommer tvinga bort invånarna är egentligen ingen nyhet och har varit känt i över 50 år. Och flera tusen har redan flyttat sen hus rivits. Men förändringen har aldrig skett så snabbt som det ska ske de närmaste åren meddelade statliga LKAB i slutet av januari.

Omkring 2000 människor måste ha flyttat från sina hem inom fyra år.

– Vi ser att gruvan påverkar mer än vad vi tidigare har bedömt och det går fortare. Och det som händer är att vi påverkar marken, det uppstår rörelser i marken. Det uppstår vibrationer från gruvbrytningen som kallas seismik, säger Dan Johansson på LKAB som är ansvarig för samhällsomvandlingen i Malmberget.

Det statliga gruvbolaget ska också kompensera för gruvbrytningens effekter. Till exempel ersätts villaägare med ett nytt hus eller pengar och de som bor i hyresrätter får om de tvingas flytta till en nyare lägenhet en rabatt på hyran under de första åren.

Men det finns ett problem. Den numera landsomfattande bostadsbristen som får ytterligare en dimension i Gällivare när en så stor del av kommunens invånare kommer behöva nya bostäder på bara några år. Kötiden till det allmännyttiga bostadsbolaget Toppbostäder är idag 10 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".