Tom Whatman är republikan och jordbruksföretagare i Bellville, Ohio.
1 av 3
Tom Whatman är republikan och jordbruksföretagare i Bellville, Ohio. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.
Statsvetarprofessorn John Green på University of Akron.
2 av 3
Statsvetarprofessorn John Green på University of Akron. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.
Melissa Wasser juridikstudent på University of Ohio stödjer Bernie Sanders. Flera av hennes kompisar tänker taktikrösta på republikanen Kasich i primärvalet för att försöka stoppa Donald Trump.
3 av 3
Melissa Wasser juridikstudent på University of Ohio stödjer Bernie Sanders. Flera av hennes kompisar tänker taktikrösta på republikanen Kasich i primärvalet för att försöka stoppa Donald Trump. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.

Republikaner mobiliserar mot Donald Trump

9:42 min

Republikanernas ledning försöker hindra att Donald Trump blir presidentkandidat. I morgon tisdag hålls flera viktiga primärval som kan vara sista chansen att stoppa honom.

En av de delstater som röstar är Ohio och där mobiliserar det republikanska partiet mot sin egen ledande kandidat.

Katie Eagan har det högsta verkställande ansvaret för det republikanska partiet i Ohio. Hon gör allt hon kan för att Donad Trump inte ska vinna.

– Jag har aldrig sett hans TV-program. Hans rasistiska och främlingsfientliga uttalanden oroar mig. De är inte representativa för det republikanska partiet. I Ohio står vi enade bakom guvernör John Kasich. Donald Trumps splittrande och direkt farliga budskap har inte något stöd här, säger hon

Det Katie Eagan säger är inte sant. Donald Trumps budskap har stöd i Ohio. Det är därför den lokala partiorganisationen, välkänd för sin effektivitet, samlar alla krafter för att motarbeta honom.

– Vi har inte ens börjat släppa loss alla gräsrötterna i ett sista ryck, sa Katie Eagan när vi sågs i slutet av förra veckan.

Republikanernas huvudkvarter i Columbus, Ohio, är laddat med reklam och broschyrer till stöd för delstatens egen guvernör John Kasich. Enligt opinionssiffrorna blir det en rysare imorgon mellan Kasich och Trump och det är mycket som står på spel. Om John Kasich förlorar ger han upp försöken att bli president, vilket betyder 66 nya delegater från Ohio för Donald Trump.

De andra republikanska kandidaterna ödar inte mycket tid i delstaten. Marco Rubio från Florida, som förefaller allt mer uppgiven, har till och med uppmanat sina väljare i Ohio att rösta på John Kasich för att sätta käppar i hjulet för Trump.

På Ohio State University i Columbus är många av studenterna engagerade i valet, både republikaner och demokrater. På den demokratiska sidan ser den förra utrikesministern Hillary Clinton ut att vinna med bred marginal i Ohio, så en del av vänsterdemokraten Bernie Sanders sympatisörer tänker taktikrösta i stället för att försöka bromsa Donald Trump. Det berättar juridikstudenten Melissa Wasser, som som själv stödjer Sanders och som konstaterar att det är uppförsbacke för honom.

– I Ohios primärval är det tillåtet att registrera sig för vilket parti man vill, säger Melissa Wasse som är otroligt frustrerad över att många av hennes vänner inte tänker rösta på Bernie Sanders, som de egentligen stöder, utan på republikanen John Kasich för att sätta käppar i hjulet för Trump.

Melissa Wasser kommer från Yongstown i nordöstra Ohio, ett område som drabbats av nedgången för den traditionella kol- och stålindustrin. De flesta där röstar på demokraterna, men där finns också grogrund för Donald Trumps budskap om att etablissemanget svikit medelklassen som har rätt att vara arg.

Det konstaterar statsvetarprofessorn John Green på University of Akron, i staden Akron, som har Ohios politiska karta på sina fem fingrar. Han tror att Donald Trump har goda chanser att vinna republikanernas primärval i Ohio, trots att partiets ledning ogillar honom så starkt.

– Partiledningen i Ohio är som partiledningar i andra delstater, de tror inte att Donald Trump kan vinna och att det kommer att skada andra i partiet som ställer upp i olika val, till exempel till kongressen. Just i Ohio finns det en faktor till och det är att partiet verkligen gillar guvernör Kasich.

John Green påpekar också att Ohio är en delstat full av småföretagare som just har genomlevt några svåra år i en krisande ekonomi. Professorn tror att de kan vara attraherade av Donald Trumps budskap att införa olika handelshinder för att stoppa import, till exempel från Kina, för att stödja den amerikanska tillverkningsindustrin.

Hypotesen visar sig stämma, i alla fall för Zoi Romanchuk, som driver ett litet företag tillsammans med sin make Mark. De tillverkar specialdelar för olje- och gasindustrin och för bilar.

– Firman går bra, men vi vill ha lite hjälp med några problem, säger Zoi Romanchuk.

– Vi har lite problem med en del handelsfrågor, som ojuste konkurrens när andra länder manipulerar sin valuta. Vi skulle också behöva mer utbildningssatsningar, för vi kan ha svårt att hitta tillräckligt kunnig personal, fortsätter hon och lägger till att en del av henne vill att Donald Trump ska vinna.

– Han är affärsman och jag vet att han förstår affärer, handel och ekonomi bättre än en del andra kandidater. Dessutom tror jag att han skulle röra om en del i grytan och det tycker jag behövs, så jag skulle inte bli så upprörd om han vann.

Zoi Romanchuk tillhör det lokala republikanska partietablissemanget i Richland County där maken Mark nyligen blivit invald i kommunstyret. Paret ska rösta på Marco Rubio. Ingen av dem känner någon Trumpsupporter säger Zoi Romanchuk, i alla fall ingen som vill tala om det, lägger hon till.

Vi träffas på en lunch hemma hos Tom Whatman, partistrateg, lobbyist och jordbruksföretagare i Bellville. Han har tjugofem års erfarenhet av politiskt kampanjande och precis som de flesta republikaner jag träffar i Ohio vill han inte gå med på att det skulle råda någon kris i det republikanska partiet, absolut inte.

– Det kanske finns folk som vill försöka göra det till en kris men det är det inte. Vi har haft stridigheter förut, du kan bara gå tillbaka till 2012 eller 2008, men det här är en del av en process. Den är bara lite annorlunda i år, för vi har aldrig haft en kandidat som Donald Trump förut, men det är ingen kris. Inte alls.

Precis som alla jag träffar som ogillar Trump tänker Tom Whatman stödja honom om han nomineras till partiets kandidat, men det finns ett par undantag, som delstatens revisor, till exempel.

Det motsägelsefulla att tycka att Trump svär mot det mesta partiet vill och behöver, men ändå stödja honom, dels på lojalitet mot partiet, dels på att republikanerna tycker att alternativet är sämre. De skulle inte falla dem in att bereda vägen för en demokrat till i Vita Huset.

För det är vad allt handlar om, att vinna Vita Huset. Ohio är en så kallad swing state, en delstat som pendlar mellan republikanerna och demokraterna i presidentval, därför extra viktig.

Om Donald Trump nomineras och vinner presidentvalet, där blir det ingen partisplittring. Det är förluster som tvingar fram kriser och omprövningar, säger statsvetarprofessorn John Green på Akronuniversitetet. Han tycker inte att demokraterna ska vara så helt säkra på att Trump skulle förlora ett presidentval.

– Om du tvingar mig att gissa fast jag inte borde, så gissar jag just nu att Clinton skulle vinna över Trump, men eftersom Trump är så oförutsägbar och eftersom han visat att den konventionella visdomen slagit fel hittills, så tycker jag inte att vi ska vara så tvärsäkra, säger statsvetaren John Green i Ohio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista