Uje Brandelius
Uje Brandelius sångare i Doktor Kosmos. Foto: Åsa Bengtsson/Sveriges Radio.

Är rockbandets era över?

"Är svårt för band idag att låta som musik ska låta idag - band är otidsenliga"
8:54 min

Ett av Sveriges populäraste rockband Kent lägger ner. Är rockbandets era över? För just nu domineras topplistorna helt av soloartister.

Uje Brandelius, sångare i bandet Doktor Kosmos, har nu gått över till att släppa ett soloalbum. För honom var en av skillnaderna att han förlorade en viss magi med att spela i band.

–Att göra soloskiva är att vara chef och peka med hela handen och framföra min vision men i ett band fungerar det mer som en demokratisk enhet där man röstar och tillsammans kommer fram till en bra låt, säger Uje Brandelius.

– Det kostar också mycket att driva ett band. Ska man vara fem stycken som ska leva på detta på heltid blir det jättesvårt, speciellt i Sverige. Numera finns det soloartister som anställer musiker, säger han.

Tina Mehrafzoon, programledare i Musikguiden i P3, känner igen resonemanget.

– Pengar spelar absolut roll. För det är betydligt lättare för ett skivbolagen att sälja en enskild person, säger Tina Mehrafzoon.

En av anledningarna till att det är mer soloartister idag är att det är lättare att nå ut till en publik idag.

– En person kan göra musik som låter som ett helt band för att digitaliseringen har möjliggjort att det räcker med en dator, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".