Man med rakat huvud framför gul vägg. Fängelseport och fängelsemur.
Terrordömde Anders Behring Breivik i rättegång i dag. Foto: Lise Åserud/TT och Cornelius Poppe/TT
STUDIO ETT ONSDAG 16 MARS

Därför nobbade Public Service nazibilden

12 min

Medier från hela världen visade bilder på massmördaren Anders Behring Breiviks nazihälsning i rätten i går, men bland annat SVT och Ekot avstod. Beslutet kritiseras nu av bland annat författaren Göran Rosenberg.

– Argumentet att människor som ser det här skulle kunna bli nazister, det fattar jag inte, säger han i Studio Ett.

På tisdagen inleddes rättegången mellan Anders Behring Breiviks och den norska staten. Breivik anser att Norge kränker hans mänskliga rättigheter genom att inte låta honom kommunicera med omvärlden och med sina medfångar.

När Breivik fördes in i salen så gjorde han en nazihälsning, en bild som dominerade medier världen över.

– Den har visats över hela världen. I BBC, i norsk teve, i dansk teve. Och så sitter nån på SVT och bestämmer att "det ska inte vi". Det begriper jag inte rent journalistiskt. Bilden säger ganska mycket om vad han är och det är viktigt att veta, säger Göran Rosenberg, författare och debattör.

Varken Ekot, Rapport eller Aktuellt valde att publicera bilderna. Ulf Johansson, ansvarig utgivare på SVT Nyheter förklarar varför:

– Jag tycker att i det här sammanhanget är vi där för att bevaka det han upplever. När det gäller nazihälsningar, vare sig det är han eller nån annan, så är vi väldigt restriktiva. Det finns ju juridiska aspekter, men det är inte bara det. Det handlar också om hans möjlighet att locka anhängare, säger Ulf Johansson.

Göran Rosenberg menar att nazihälsningen är en markering om vem Breivik fortfarande är, och att det är en sak som en bild kan säga tydligare än en beskrivning.

– Argumentet att människor som ser det här skulle kunna bli nazister, det fattar jag inte, säger Göran Rosenberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista