Arto Winter, delägare i caféet Mälarpaviljongen och Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO gästade Studio Ett. Foto: Frida Sjölander/Sveriges Radio.
Arto Winter, delägare i caféet Mälarpaviljongen och Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO gästade Studio Ett. Foto: Frida Sjölander/Sveriges Radio.

Hur ska nyanlända och invandrare få arbete?

17 min

I riksdagen har jobb till nyanlända diskuterats idag, igen. Men det finns många tankar om detta också utanför plenisalen. Vi samlar några av de som har idéer. Hör Katarina Helmerson, reporter Ekot, Arto Winter, Cafe Mälarpaviljongen och Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO.

Under dagens riksdagsdebatt om nyanlända och invandrares vägar till jobb var frågan om sänkta lägstalöner central. Liberalernas Jan Björklund som tagit initiativ till debatten menar att ingen som jobbar i Sverige ska få sänkt lön. Han sa också att politikerna måste diskutera hur nyanlända flyktingar ska undvika att hamna i utanförskap.

Arto Winter, ägare till restaurangen Mälarpaviljongen i Stockholm, tycker att ett bra sätt att få in invandrare och asylsökanden i samhället är att erbjuda dem jobb. Hans restaurang har i flera år anställt nyanlända.

–Det spelar inte någon roll varifrån de anställda kommer ifrån. Det allra viktigaste är att folk kommer till arbete, säger Arto Winter.

Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO tycker att ett bra sätt att få nyanlända och invandrare till jobb är så kallade Rut-på-jobbet-arbeten, en modell som TCO själva skapat.

–Rut-på-jobbet kan handla om enklare kontorssysslor som att fylla på papper i skrivare eller ställa i ordning konferensrum. Sveriges övergripande strategi kan aldrig vara att skapa en låglönesektor, säger Samuel Engblom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista