Anders Thornberg, Säpochef. Foto: Henrik Montgomery och Jessica Gow/TT
Anders Thornberg, Säpochef. Foto: Henrik Montgomery och Jessica Gow/TT
STUDIO ETT TORSDAG 17 MARS

Säpo: Vi är bekymrade över Rysslands spioneri

16 min

- Ryssland för ett psykologiskt krig mot Sverige i syfte att manipulera, splittra och påverka demokratiska beslut. Det är riktat både mot allmänheten och beslutsfattare. Det sa Säpos chef Anders Thornberg vid ett seminarium där Säpos årsbok 2015 presenterades. Joakim von Braun, säkerhetsexpert och Jan Leijonhielm, före detta chef för Rysslandsstudier vid FOI, diskuterar Säpos slutsatser i Studio Ett.

- Ryssland har en hög underrättelsenärvaro i Sverige och spionerar på svensk politik, ekonomi, teknik, vetenskap. Informationen de hämtar tyder på krigsplanering, de försöker förstå svensk infrastruktur och är beredda även att använda olagliga medel, berättar Anders Thornberg som är generaldirektör på Säkerhetspolisen.

Joakim von Braun som är expert på underrättelseverksamhet är positivt inställd till att Säkerhetspolisen nu börjat titta på annat än bara brott. Nu får vi en bild av vad Ryssland faktiskt sysslar med, säger han.

- Det är glädjande att Säpo tycks fördjupat sina studier och börjat titta på desinformation, propaganda, falska nyheter och liknande just för att det ger en förbättrad bild av vad Ryssland sysslar med.

Men Joakim von Braun tonar ned betydelsen av de ryska krigsplanerna som Säpochefen Anders Thornberg nämner.

- Frågan är om det är aktuellt att också göra någonting. Alla länders militärer sitter med planer på tusentals olika saker. Om det råkar hända, så att säga, så ska man inte stå med byxorna nere. Men det här är ett tecken på att vi kan se en vilja med de här underrättelseoperationerna som är väldigt oroande.

Tidigare chefen för Rysslandsstudier vid Totalförsvarets forskningsinstitut, Jan Leijonhielm, är inte heller särskilt chockad över uppgifterna. Han berättar att Rysslands underrättelsenärvaro finns i hela Europa. Men uppgifterna oroar honom.

- Det som oroar mig mest är den militära delen. De har en fortsatt underrättelseverksamhet mot operativa mål och då handlar det om svenska militära mål som infrastruktur, vägar, broar och liknande. Det finns många intressen här, dels ett legitimt intresse för att förstå och påverka närområdet men också för att förändra bilden av Ryssland och aktivt påverka beslutsfattare genom att medvetet blanda sanning och lögn.

Både Jan Leijonhielm och Joakim von Braun dömer dock ut Säkerhetspolisens uppgift om att det skulle vara tio ryska agenter i Sverige. Det är många fler, säger de.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista