Vera och Ida i Östersund. Foto: Åsa Sundman/Sveriges Radio.
1 av 3
Vera och Ida i Östersund. Foto: Åsa Sundman/Sveriges Radio.
Margareta Eriksson i Östersund. Foto: Åsa Sundman/Sveriges Radio.
2 av 3
Margareta Eriksson i Östersund. Foto: Åsa Sundman/Sveriges Radio.
Leila Baksi, projektledare för "Respekt och självrespekt"
3 av 3
Leila Baksi, projektledare för "Respekt och självrespekt". Foto: Frida Sjölander/Sveriges Radio.

Oro för fler överfall i Östersund

8:50 min

Överfallen i Östersund gör kvinnor i staden oroliga. Men oron och rädslan att gå ut på kvällen är inget nytt. Att bli ofredad händer nästan alla kvinnor någon gång i livet, säger 17-åriga Ida i Östersund.


Det är vardagskväll och blåsigt i centrala Östersund. Både längs Prästgatan och längs parallellgatan Storgatan är några enstaka personer ute och går, antingen på väg hem från någon restaurang eller kanske från träningen.

För några veckor sedan gick polisen ut och sa att kvinnor inte borde gå ut på nätterna och om de gör de borde de i så fall vandra i grupp eller ordna skjuts. De överfall på kvinnor som polisen hade fått kännedom om var enligt polisen "ett mycket allvarligt trendbrott".

Nu talar man om totalt 14 överfall på kvinnor. Det handlar om allt från ofredanden till våldtäktsförsök. En person är gripen misstänkt för ett överfall, men trots det har fler överfall inträffat.

– Här har vi som vi ser det en systematisk jakt på kvinnorna, säger Stephen Jerand, områdespolischef i Jämtland.

Obehaget att som kvinna gå hem ensam på kvällen gör sig påmind.

– Det har ju varit såhär jämt att tjejer ska behöva vara rädda.  Det är ju lite killarnas makt, säger Ulla Svensson i Östersund.

– Helst skulle jag vilja kunna göra vad jag vill, men det kan jag inte. Kommer det tre stycken är jag chanslös, säger 17-åriga Ida i Östersund.

Hennes projekt ska motarbeta överfall på kvinnor

Startskottet för projektet var att polis och skola i Hägersten i Stockholm hade uppfattat en normförskjutning där överfall och våldtäkter upplevdes som normalt beteende, och att offer fick skylla sig själva. En åsikt som var vanlig bland många ungdomar.

- Det är nåt som hänt under en lång tid. Vi vuxna backar och talar inte om de här sakerna. I skolan har man sexualundervisning, men det är biologiskt och inte att man pratar om känslor. Jag skulle vilja ha en "blommor och bin 2.0" i skolorna, säger Leila Baksi.

Projektet möter barn i skolorna och diskuterar samtycke och respekt.

- Samtyckesbiten lyfter vi mycket. Man kan säga nej och man kan säga ja, man äger sin egen kropp.

Efter händelserna i Östersund gick polisen ut och varnade kvinnor för att gå ut sent på natten. Leila Baksi menar att det är felriktat, och att vi alla måste tänka mer på hur vi motarbetar normer i vardagen.

- Man skuldbelägger offren istället för förövaren. Fokuset läggs fel, och det sker dagligen, säger Leila Baksi.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista