Sjuksköterskan Cornelia Karlsson skulle få upp sin lön med 50 procent om hon gick till bemanningsföretag
Cornelia Karlsson är tacksam över att det finns hyrsjuksköterskor som avlastar de fast anställda när det behövs Foto: Claes Aronsson/Sveriges Radio

Läkar- och sjuksköterskebrist

9:45 min

På landsting och regioner i stora delar av landet blir sjuksköterske- och läkarbristen allt mer akut. Det märks genom att allt mer hyrpersonal tas in för att täcka luckor. Det är en utveckling som landstingen och regionerna försöker stoppa på olika sätt.

– Jag tror inte att det finns en enda sjuksköterska som inte gått in och tittat på bemanningsföretagens annonser. I vissa annonser står det 40 000 kronor redan i rubriken, säger sjuksköterskan Cornelia Karlsson som själv tjänar knappt 27 000 i månaden på lungavdelningen på Länssjukhuset i Västerås.

Hennes chef Åke Tenerz vill ha ett stopp för inhyrning av sjuksköterskor i hela Västmaland för att undvika att fler väljer att säga upp sig från landstinget.

På Bäckby vårdcentral i Västerås är det i stället läkare som det varit brist på. Men med hårt arbete har Ann-Sofie Andersson som är chef lyckats få tag i fasta läkare.

-Vi hade hjärtflimmer i våras men nu har vi inga stafettläkare längre och det känns skönt, säger hon.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista