Chefloden sjunker ihop.
1 av 7
Chefloden sjunker ihop.
Thongsai försöker dryga ut inkomsten med lite grönsaksodling nu när risfälten är torra.
2 av 7
Thongsai försöker dryga ut inkomsten med lite grönsaksodling nu när risfälten är torra. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
Bara en skörd per säsong innebär halv inkomst.
3 av 7
Bara en skörd per säsong innebär halv inkomst. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
Botten syns i flodfåran.
4 av 7
Botten syns i flodfåran Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
Torrt och brunt där det borde vara gröna risfält nu.
5 av 7
Torrt och brunt där det borde vara gröna risfält nu. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
Ubonrat dammen har aldrig varit då låg.
6 av 7
Ubonrat-dammen har aldrig varit då låg. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
Sanya Saengpumpong vid Thailands vattenmyndighet är bekymrad. Alla gula markeringar på den vänstra kartbilden visa allvarlig vattenbrist.
7 av 7
Sanya Saengpumpong vid Thailands vattenmyndighet är bekymrad. Alla gula markeringar på den vänstra kartbilden visa allvarlig vattenbrist. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.

El Niño orsakar torka och vattenbrist i Sydostaisen

8:10 min

Delar av Sydostasien upplever sin värsta torka på flera decennier och än är det flera månader kvar innan regnsäsongen inleds. Mycket beror på att den starkaste El Ninjo som hittills upplevts väntas påverka vädret i ytterligare några månader. Mekongfloden har inte haft så låga vattennivåer på över 90 år, och på flera håll har man problem med att få fram nog med dricksvatten.

I Thailand och i flera av grannländerna har man förbjudit bönderna att odla ris med hjälp av bevattning. Ett av de värst drabbade områdena är Khon Khaen i nordöstra Thailand.

Byn Khui Chia i nordöstra Thailand ligger vid floden Chi som skulle varit helt torrlagd om den inte fått inflöde från några dammar i närheten. Men inget vatten därifrån får användas för jordbruk, vilket ställer till det för traktens bönder.

– Det blir svårare för varje år att få ihop pengar nog att leva på, säger Thongsai och skrattar, vilket hon gör ofta - kanske som ett sätt att stå ut med det ofta så hårda livet som risbonde i Thailand.

– Numera måste vi alltid ha pengar i reserv ifall det blir ytterligare år med uteblivna skördar. Det blir allt svårare att få ihop de pengarna, säger hon.

Thongsai är 45 år gammal och hennes jordbruk ska försörja 7 familjemedlemmar. Detta är andra året i rad som det bara blivit en skörd.

Det finns inte vatten nog för konstbevattning och därför har myndigheterna förbjudit en andra årsskörd.

– Där borta borde det snart vara dags för risskörd, säger hon och pekar mot ett torrt brunt fält.

Orsaken till regnbristen, säger experterna, är att vi just nu upplever effekterna av den kraftigaste El Ninon. Ett väderfenomen där uppvärmningen av Stilla havet innebär regn och översvämningar i Sydamerika och hett och regnfattigt i stora delar av Asien. El Ninoeffekterna beräknas inte vara över förrän om några månader.

Thongsai och alla andra Thailändska jordbrukare lever ett liv mycket långt ifrån Bangkoks glittriga shoppinggallerior och turistparadisen vid kusterna. Men den här gången är vattenbristen så omfattande att det utfärdats en varning för att det kan bli vattenbrist i huvudstaden. Det har tidigare aldrig hänt.

Vattenmyndigheten i Thailand har bråda dagar med att kartlägga, mäta vattennivåer och reglera hur mycket, eller snarare hur lite, vatten man kan släppa på från alla dammar för att det ska räcka fram tills regnsäsongen som man hoppas ska komma i juli.

Sanya Saeng-pum-pong är vatteningenjör och visar på en stor skärm hur Thailands dammar och floder är strikt reglerade och sammanlänkade.

– Om vi tänker att det är allvarligt så blir det allvarligt, men vi försöker tänka mer positivt, men jag måste nog medge att vattennivåerna i vissa dammar är mycket låga, säger han.

Att uttrycka sig så är rätt signifikant för myndigheternas och regeringens uttalanden kring vattensituationen i Thailand just nu. Ena dagen kan man läsa i tidningarna att det inte är någon fara. Det finns vatten tills regnsäsongen kommer. Nästa dag möts man av mer oroande rubriker.

Men under de senaste veckorna har regeringen sjösatt flera paket med fördelaktiga lån till landets bönder som en kompensation för uteblivna skördar men också för att få de att satsa på mindre vattenkrävande grödor.

Ytterligare en orsak till militärjuntans snabba assistans till bönderna kan vara att man vill undvika protester från landets jordbrukare i det känsliga politiska läget som råder i Thailand nu.

– Vi har kontroll på vattenläget säger Saynya Saeng-pum-pong på vattenmyndigheten.

– Nu släpper vi bara på vatten till hushållen, säger han.

Men vissa områden får inte vatten i kranarna hela dagarna eller så har man minskat trycket i ledningarna vilket till exempel gör disk- och tvättmaskiner obrukbara.

– Det är bland annat härifrån som vattnet tas för att förse invånarna i Khon Kaen och byarna i närheten tas, säger Song-wuth Kit-wora-wut som är högste ansvarig för vattenmyndigheten i Nampongdistriktet i Khon Kaen.

Han pekar ut mot den stora dammen Ubonrat. Nu upp emot åtta, nio meter under sin vanliga nivå och man kan nu inte få mer än 1 procent av det normala vattenuttaget härifrån och inom någon vecka är man nere på nödlagret.

För att de miljoner människor som får sitt vatten härifrån inte ska bli helt utan, drar man nu om flödena från andra dammar. Fram till juli ska man klara det.

Sanya Saeng-pum-pong på vattenmyndigheten i Bangkok pekar på andra oroande problem med vattenbristen.

– Om flödet i floderna blir för dåligt, tränger saltet in från havet, säger han.

Chao Pryafloden som flyter rakt igenom Bangkok förser huvudstaden med det vatten som förs till reningsverken för att sedan rinna ut i ledningarna men innehåller flodvattnet för mycket salt fungerar inte reningen. 

– Vi mäter och ser så att nivåerna inte blir för höga. För då måste vi stoppa pumparna och reningen, säger han.

De senaste veckorna har pumparna stoppats allt oftare då det flödar för lite vatten i floden vilket gör att havet liksom kryper upp i floden.

En bit bort släpps de få förutbestämda kubikmeter vatten på för att floden inte ska bli helt torr. 

Bonden Uthai kommer fram till oss.

– För andra året i följd har vi fått halverad inkomst, säger han och tittar ut mot Chiflodens allt mera torkade fåra. Han följer noggrant alla väderrapporter.

– Vad annat kan vi göra, säger han.

Thongsai gör försök med att bättra på ekonomin med lite grönsaksodling. För att inte den också ska torka bort stjäl hon lite vatten i dammen en gång om dagen. 

– Vad tror ni, när kommer regnet, frågar hon oss vädjande innan vi skiljs.

Ja, när kommer regnet är en fråga som många i denna del av världen ställer sig. Ännu inga moln och igår var det 41 grader i skuggan i Bangkok.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista