Kunskapen om trycksår är undermålig, visar en ny rapport.
Kunskapen om trycksår är undermålig, visar en ny rapport. Foto: TT.

Utredaren: Vården har blivit segregerad

10 min

Vinsterna i välfärden behöver regleras, menar regeringens särskilde utredare Ilmar Reepalu. Men branschorganisationen Vårdföretagarna menar att det är de vinstdrivande vårdgivarna som ger den bästa vården.

Förre detta socialdemokratiska kommunalrådet i Malmö, Ilmar Reepalu leder en utredning om vinsterna i välfärden. I dag, på Dagens Nyheters debattsida, presenterade han delar av resultatet och föreslår en reglering.

Reepalu menar att idén om att vinstuttag ökar kvaliteten och ger högre löner inte stämmer.

– Arbetsvillkoren blev sämre. Det blev mer av deltider, lönen blev inte högre och utvärderingarna visar inte att det blivit bättre kvalitet i vården, säger han i Studio Ett.

Reepalu menar att de dåliga villkoren gör att det kommer bli svårt att hitta ungdomar som vill utbilda sig och ser vården som ett framtidsyrke.

Men Håkan Tenelius på branschorganisationen Vårdföretagarna håller inte med. Han säger att Reepalus utredning skapar oro i branschen och hindrar företag från att nyanställa.

– Det här förslaget skulle slå mot de små företagen som inte skulle kunna växa, överhuvudtaget inte skulle starta, och det vore en väldigt stor förlust för välfärden, säger Håkan Tenelius.

Ilmar Reepalu säger att det skapats en segregering av vården mellan stad och landsbygd, sedan etableringen släpptes fri. Primärvården har blivit bättre, men inte där det behövdes, menar han.

– Där vi hade det bäst, där blev det ännu bättre. Och på de andra ställena, där hände ingenting, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista