Ahmed Davutoglu Turkiets premiärminister
Foto: Geert Vanden Wijngaert/TT
STUDIO ETT FREDAG 18 MARS

Planen klar - flyktingar skickas tillbaka på söndag

EU och Turkiet enades på fredagen om en plan för att hindra flyktingströmmen till de grekiska öarna. Grekland får skicka tillbaka flyktingar till Turkiet och Turkiet får 30 miljarder kronor i stöd.

Den viktigaste punkten i avtalet gäller att migranter och flyktingar ska kunna återsändas från Grekland till Turkiet, vilket inleds på söndag.

För varje flykting som återsänds ska en flykting kunna komma från Turkiet till ett EU-land. Hur fördelningen ska se ut är dock fortfarande oklart, och tidigare fördelningsförsök av flyktingar inom EU har gått trögt.

– Hur mycket det här är värt kommer vi inte se förrän det har kommit igång. På söndag kommer vi märka något, då alla flyktingar som kommer ska skickas tillbaka till Turkiet. Det här är en stupstock, säger Herman Melzer, Sveriges Radios EU-reporter.

Paul Levin, chef för institutet för Turkietstudier vid Stockholms Universitetet, menar att Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu kan presentera en politisk seger på hemmaplan.

– Det är en seger att de fått något från EU i gengäld för det här. Visumslättnaderna är något som är väldigt viktigt för Turkiet. Det kan ofta vara en ganska förödmjukande process för forskare och affärsmän, säger han.

Johanna Melén, Sveriges Radios Östeuropakorrespondent, menar att många flyktingar i Grekland hade hoppats att toppmötet skulle leda till att de norra gränserna i Grekland skulle öppnas, vilket nu inte blir verklighet.

- Frågan är om människor kommer att finna sig i de här nya förutsättningarna, eller om de kommer söka sig norrut med hjälp av smugglare eller på andra sätt. Många kommer bli chockade när de inser vad avtalet innebär för deras del, säger hon.

På söndag inleds utbytet av flyktingar mellan Grekland och EU. Det blir en gigantisk apparat där omkring 4000 tjänstemän ska flygas in till de grekiska öarna för att hantera processen.

– För Angela Merkel och EU är det viktigt att skicka signaler att "vi gör verklighet av det här, omedelbart", säger Alice Petrén, Sveriges Radios migrationskorrespondent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista