Marknaden i Kerawa är inte mycket att tala om. Men bara det att den kan hållas ses som en framgång och kanske på att terrorgruppen Boko Haram har försvagats.
1 av 5
Marknaden i Kerawa är inte mycket att tala om. Men bara det att den kan hållas ses som en framgång och kanske på att terrorgruppen Boko Haram har försvagats. Foto: Richard Myrenberg / Sveriges Radio
En ung man ur Kameruns självförsvarsgrupper i Kerawa på gränsen till norra Nigeria. Kerawa har angripits av Boko Haram och utsatts för flera självmordsattacker, den senaste i februari.
2 av 5
En ung man ur Kameruns självförsvarsgrupper i Kerawa på gränsen till norra Nigeria. Kerawa har angripits av Boko Haram och utsatts för flera självmordsattacker, den senaste i februari. Foto: Richard Myrenberg / Sveriges Radio
Vårt besök avbryter all aktivitet på marknaden i Kerawa som så sent som i februari drabbades av självmordsattack just här.
3 av 5
Vårt besök avbryter all aktivitet på marknaden i Kerawa som så sent som i februari drabbades av självmordsattack just här. Foto: Richard Myrenberg / Sveriges Radio
Självförsvarsgrupper beväpnade med enkla hemgjorda bössor patrullerar tillsammans med kamerunska armén i Kerawa.
4 av 5
Självförsvarsgrupper beväpnade med enkla hemgjorda bössor patrullerar tillsammans med kamerunska armén i Kerawa. Foto: Richard Myrenberg / Sveriges Radio
Med pilbågar och bössor radar självförsvarsgruppen upp sig precis på gränsen till Nigeria vid den uttrokade bäckfåran. Byn på andra sidan i Nigeria är helt övergiven.
5 av 5
Med pilbågar och bössor radar självförsvarsgruppen upp sig precis på gränsen till Nigeria vid den uttrokade bäckfåran. Byn på andra sidan i Nigeria är helt övergiven. Foto: Richard Myrenberg / Sveriges Radio

Boko Harams framfart drabbar Norra Kamerun hårt

8:08 min

Norra Kamerun har drabbats hårt av terrorgruppen Boko Harams attacker från andra sidan gränsen i Nigeria. Under de senaste tre åren har Boko Harams framfart krävt över 1 000 människors liv inne i Kamerun, varav många militärer också.

Efter omfattande operationer av likväl den nigerianska som den kamerunska armén har Boko Harams pressats tillbaka en aning. Men dess nya taktik är också dödlig. Självmordsbombare och utlagda minor fortsätter att kräva liv.

Kerawa är ett samhälle precis på gränsen, ett samhälle som flera gånger drabbats av självmordsbombare.

Det är marknadsdag i Kerawa har vi fått höra.

Vi har precis anlänt med en tung militär eskort i form av sex bepansrade bilar och ett trettiotal soldater som går ut i solfjäderformation.

En bit bort ser jag lite kläder som hänger på en lina för försäljning. Någon har lagt ut rödlök på en säck. Det är inte mycket till klassisk afrikansk marknad det här. Men så har Kerawa drabbats hårt.

Överstelöjtnant Felix Tetcha från armén elitstyrka, Battaillon d'Intervention Rapide, som vandrar fram i skottsäker väst, hjälm och automatkarbin i famnen, kommenterar läget.

– Livet har återvänt som du kan se. När konflikten var som mest intensiv var hela byn tömd på folk. Nu har marknaden öppnat igen, folk har börjat återuppta sina sysslor, så det har blivit aningen bättre, säger han.

Några hundra meter närmare gränsen ringlar en lång kö till vattenpumpen. Rader av orangea vattendunkar ligger på marken i väntan på att fyllas. 

Adama, som är chef för den lokala självförsvarsgruppen och kontaktperson i Kerawa, säger att tillgången på vatten nu är ett av de största problemen.

Drickbart vatten är det största problemet. Kvinnorna här har köat sen tidigt i morse, säger han. Tre till fyra timmars väntan är inget ovanligt. Det är inte ovanligt att folk sover här i kön i väntan på vatten, utan att ha ätit något.

Men bara det att marknaden kunnat öppna igen ser byborna här som ett framsteg. Kerawa har nämligen drabbats hårt av Boko Harams våld.

– I oktober förra året, stormades Kerawa av Boko Haram och det var först efter att kamerunska armén svarade som de kunde drivas tillbaka. I september förra året dödades över 20 personer här i ett dubbelt självmordsattentat. Och nu senast i februari, var den senaste självmordsattacken, just här vid marknaden. Två dödades då och tre skadades, säger Adama.

Adama visar kniven som han har i bältet. Jag frågar vad den är till för och han svarar att det är med sådana här ganska enkla hemtillverkade vapen som självförsvarsgrupperna kan gripa misstänkta anhängare till Boko Haram.

Flera hundra av dessa lokala comités de vigilance, en slags bevakningsstyrkor har satts upp i byarna längs gränsen för att möta hotet från Boko Haram. Kamerun är inte beredd ge dessa självförsvarsgrupper riktiga skjutvapen av säkerhetsskäl. Men dessa grupper samarbetar tätt med armén.

Men de här självförsvarsgrupperna arbetar nära den kamerunska armén som har en av sina baser inte långt härifrån. Armén är beroende av de här grupperna för att få information om säkerhetsläget och hotbilder på lokal nivå.

– Vi kan ibland avslöja misstänkta Boko Haram-infiltratörer genom deras allmänna beteende, deras blickar, svarar Adama.

De flesta av självmordsbombarna är unga flickor som hjärntvättats av Boko Haram. Men det finns fall då terrorister gripits innan de kunnat utlösa sina sprängladdningar, och enligt Adam har flera hundra misstänkta gripits av självförsvarsgrupperna.

Vi har hittills gripit uppåt 220 misstänkta Boko Haram-anhängare, hävdar Adama. I de flesta fall är de mycket unga. Även om han inte utesluter att en del är från Kamerun säger han att de allra flesta är nigerianer. I över tre år har våldet från andra sidan gränsen slagit mot området här. I dag finns det oroande tecken på att terrorgruppen lyckats rekrytera en del sympatisörer inne i Kamerun.

En gång i tiden bodde det 50 000 människor kring Kerawa. Nu är det inte mer än mellan 10 000 - 15 000 som är kvar. Även om direkta attacker från Boko Haram nästan upphört helt, är terrorgruppens taktik nu att slå med självmordsbombare och lägga ut minor och sprängladdningar längs vägarna.

Vi vandrar vidare fram mot gränsen till Nigeria. Jag möter flera unga män och äldre herrar med vad som ser ut som uråldriga hemgjorda bössor och pilbågar.

En av dem är Abatar, en sammanbiten 29-åring i traditionell fotsida kläder med en svart luva som det står New York på. Hans bössa ser ut som ett museiföremål. Han var här vid självmordsattacken i februari.

– De sprängde sig i luften här på marknaden, många dödades då, säger han. Vi är rädda ändå, det är vi säger han.

Vi kommer till slut fram till en uttorkad liten bäckfåra, det är gränsen.

Bredvid mig har medlemmar av självförsvarsgruppen radat upp sig. En del kanske skulle tycka att pilbågarna och de gamla bössorna som de beväpnat sig med är lite patetiskt. Men det visar också på den starka övertygelsen hos människorna här på den kamerunska sidan att de vill sätta stopp för Boko Harams framfart.

Adama är inte rädd säger han.

– Vi har engagerat oss i det här precis som militären. Vi vill bara försvara vårt land. Boko Haram betår av människor precis som vi, man kan dö, man kan leva, så är det bara, säger Adama från självförsvarsgruppen i Kerawa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista