Blond kvinna i rödblommig klänning och man i vart tröja
Lisbeth och Mikael hoppas på frikännande i hovrätten. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio Foto: Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio

Döms för att ha skjutsat syrisk barnfamilj

8:36 min

I Danmark är nästan 300 personer är misstänkta för människosmuggling för att ha hjälpt flyktingar och migranter med skjuts genom Danmark. Och de som redan dömts har fått höga böter. 


Lisbeth och Mikael fick nyligen motsvarande över 50 000 svenska kronor i böter för att ha skjutsat en syrisk barnfamilj, och bjudit dem på fika.

–  De var i en situation där de behövde hjälp. Och var är vi påväg som människor om man inte har lov att hjälpa varandra, frågar sig Lisbeth Zornig Andersen, som tillsammans med sin man Mikael Lindholm fick sin dom i Retten i Nykoping Falster nyligen. 

Det var i september i fjol som hundratals flyktingar och migranter plötsligt kom till Danmark från Tyskland och började gå på motorvägen mot Sverige. Lisbeth, Mikael och många andra hjälpte dem med skjuts och annat längs vägen.

Att hjälpa människor som befinner sig i landet olovligt är straffbart i Danmark och kan ge fängelse. Även om hjälpen sker av humanitära skär och utan ekonomisk vinning. 

– Det är problematiskt att det är en kriminell handling att hjälpa andra, säger Eva Smith som är professor emeritus i rättsvetenskap vid Köpenhamns universitet, och tillägger att hon förväntar sig en politisk diskussion om hur lagen är formulerad när frågan har prövats i högre instans.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista