Niklas Thelning, en så kallad memil.
Niklas Thelning, en så kallad memil. Foto: Helena Ulander/Sveriges Radio.

Cykelbanornas värstingar- memils eller mekits?

6:31 min

Memil, medelålders män i lycra, är ett uttryck som brukar användas om företrädelsevis män som cyklar för snabbt, tar över cykelbanorna och beter sig allmänt buffligt. Men nu ryter en memil ifrån- i en debattartikel i Dagens Nyheter; det är mekits, medelålders kvinnor i tyg, som är cykelbanornas stora fara och alla trafikanters värsta fiende.Den som myntat begreppet Mekits heter Niklas Thelning, engagerad ung gubbe, pappa, make, hobbycyklist och livsnjutare, allt enligt honom själv. Nu har han tröttnat bristen på respekt mellan cyklisterna.

-Man blir ofta som lite mer ambitiös cyklist uthängd som galning. Men de flesta av oss är väldigt runtinerade och vet vad vi gör. Det handlar om att anpassa hastigheten efter förhållandena.

Niklas Thelning menar att det i själva verket är de ovana cyklisterna, exempelvis medelålders kvinnor som bara cyklar några få gånger per år, som är den verkliga faran. De är ouppmärksamma och det är svårt att förutsäga deras beteende.

-Varje gång jag kör om en cyklist har jag händerna på handbromsarna och när det kommer en mekits slår jag på varningsklockorna.

Programledaren Helena Groll identifierar sig en aning som mekits, medelålders kvinnor i tyg, men hon håller inte med om att de skulle vara en trafikfara.

-Jag tycker att det går väldigt fort när ni memils flyger förbi, ibland är ni väldigt respektlösa. Själv tar jag det väldigt försiktigt på cykeln, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista