Angela Sasic, biträdande professor i byggnadsfysik på Chalmers, på vån 4 i HSB Living Lab. Här ska det bli studentlägenheter.
Angela Sasic, biträdande professor i byggnadsfysik på Chalmers, på vån 4 i HSB Living Lab. Foto: Carina Holmberg/Sveriges Radio

Här forskas på framtidens boenden

"Vi tänker inte kvadrat, vi tänker kubik"
7:50 min

Husen byggs som lego, på tillfällig mark och 2000 sensorer ska mäta allt mycket noggrant. Följ med till Göteborg där forskningen ska ta plats hos de boende i HSB Living lab. Snabbyggda modulbostäder som ska ge svar på hur framtidens boende ska se ut.


-Jag har aldrig haft sådana här möjligheter till forskning tidigare säger  Angela Sasic, biträdande professor i byggnadsfysik på Chalmers. 

Allt är föreberett så att bitar i ytterväggarna kan bytas ut och på de 10 år som husen ska stå kan upp till 120 olika typer av fasader testas. Huset byggs insprängt på en tomt nära Chalmers på Guldheden i Göteborg. På bara 10 dagar har de 44 modulerna byggts ihop till ett fyravånings hus. Nu ska drygt 15 000 meter kabel dras i huset och 2000 sensorer kopplas in innan de första boende kan flytta in i juni.

-Det som är världsunikt är att det är ett bostadshus som bjuder in forskningen. Det finns andra forskningslab men där harman börjat i andra ändan med en forskningplattform som bjudit in människor att testbo, säger Rickard Malm, produktionsansvarig på HSB.

Här finns plats för studenter, forskare och förhoppningsvis också någon barnfamilj att bo. Det handlar om att leta svar om framtidens boende och en hållbar bostadsutveckling.

-Då är vi ute efter enklare och snabbare sätt kan bygga snabbare och enklare och mer miljövänligt och för vem. Det intresserar mig mest säger Angela Sasic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".