Daniel Alling på Place de la Bourse, 17-åriga Maud är inte rädd. Foto: Cecilia Khavar/Sveriges Radio. Daniel Alling på Place de la Bourse, 17-åriga Maud är inte rädd. Foto: Cecilia Khavar/Sveriges Radio.
1 av 3
Daniel Alling på Place de la Bourse, 17-åriga Maud är inte rädd. Foto: Cecilia Khavar/Sveriges Radio.
Place de la Bourse i Bryssel.
2 av 3
Place de la Bourse i Bryssel. Foto: Cecilia Khavar/Sveriges Radio.
Matilda Axelsson, student universitet i Bryssel på place de la bourse
3 av 3
Daniel Alling och Matilda Axelsson, student universitet i Bryssel på Place de la Bourse. Foto: Cecilia Khavar/Sveriges Radio.
STUDIO ETT ONSDAG 23 MARS

Dagen efter terrordåden i Bryssel

Place de la Bourse i Bryssel, dagen efter terrordåden 16:00
23 min

Studio Ett sänder delar av dagens program direkt från Place de la Bourse i Bryssel. Våra utsända på plats rapporterar om läget och stämningen dagen efter terrordåden.

– Igår var Bryssel en stad i chock men idag har många gått ut på gatorna för att visa för världen att Bryssel inte är ett terroristnäste som det nu beskrivs i medierna, säger Sveriges Radios korrespondent Jan Andersson.

”Tillsammans mot hatet” eller ”Je suis Bruxelles” var några av de budskap som hördes på Place de la Bourse. Studio Ett:s utsände på plats, Daniel Alling, liknar stämningen som en "folkfest med sorgkant".

Maud är uppvuxen i Schaerbeek, Bryssel-stadsdelen där polisen hittade sprängmedel och en IS-flagga i en lägenhet.

– Jag vill vara här för offren, för Bryssel och för hela Belgien. Jag har aldrig haft några problem i Schaerbeek, det är ett fint område där många människor från många olika kulturer bor. Det är inget terroristnäste, säger hon.

– Staden har gått vidare idag. Jag upplever att staden är segregerad, men samtidigt lever så många människor från olika kulturer tillsammans och alla känner sig som Brysselbor. Det finns många problem att lösa, men så länge man jobbar aktivt med det så förblir Bryssel en underbar plats att bo i, säger Matilda Axelsson som bor i Bryssel.

Studio Ett:s utsände i Schaerbeek Annika Digreus beskriver stämningen i den omtalade stadsdelen som sorgset.

– Folk här tycker att det som hänt är overkligt.

Under tiden fortsätter jakten på gärningsmännen och franska och belgiska poliser arbetar tillsammans, säger Björn Fägersten, programchef vid Utrikespolitiska institutets Europaprogram.

– Det slukar resurser att bevaka en sådan terrorcell. Om Europa ska fortsätta ha öppna gränser måste det finnas nära samarbeten, säger Björn Fägersten.

Leo Leels har skrivit en bok om stadsdelen Molenbeek. Enligt honom har en bristande integrationspolitik spelat en stor roll i att Belgien är i situationen den är nu.

- Många människor lever i djupt utanförskap. Belgien har mycket arbete att göra, säger Leo Leels.

Dave Sinardet är statsvetare på Free University Brussels. Han tycker att det inte finns några enkla svar på radikaliseringen i Belgien.

– Bristande integration är ett problem i hela Europa. Samtidigt ser vi att vissa stadsdelar i Bryssel har blivit terrorhubbar för radikala grupper. Salafism har stort inflytande i flera områden. En annan orsak är de slappa vapenregler i Belgien, säger Dave Sinardet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".